Kettős évforduló: BEAC 60 - Barcza 30!

2017.12.17.

December 9-én nagyszabású ünnepséggel emlékeztünk meg két testvérszakosztályunk fennállásának jubileumáról. A Rozmaring vendéglő különtermében rendezett társasvacsorára félszáz egykori és jelenlegi sakkozónk kapott meghívót, hogy az egyesületi és szövetségi vezetőkkel közösen felidézzék a korabeli szép emlékeket. Az aszatoknál több mint 800 év klubhűség foglalt helyet, ami egyedülálló a magyar sakkozás történetében! Ezt - az erre az alkalomra, Jakobetz László vezetőedző által készített - két minikönyvből is megtudhattuk, amit az összes résztvevő nagy örömmel forgatott a finom falatok fogyasztása közben. Mindenki rendkívül jól érezte magát az eseményen, csupán két régi harcostársunk hiányát fájlaltuk: az ő 1-es és 2-es számú köteteiket özvegyeik, Őszné Matkó Andrea és Ádámné Horváth Olga vették át.

Emlékkönyv

A háromfogásos vacsora kollektív snellezéssel zárult, ahol az ifjú titánok kihívhatták a komoly nemzetközi mestereket is. Este 10 órakor azonban indulni kellett hazafelé, hiszen másnap reggel a felnőtt csébén kezdődött a következő 60 és 30 év...

Az egybegyűltek

Jakobetz László


Mindenkinek békés, boldog ünnepeket és sakksikerekben (is) gazdag új esztendőt kívánunk!

2017.12.23.

A csapat

Jakobetz László


Finnugor - magyar barátság

2017.11.19.

A Finn Sakkszövetség finnugor rokonnépi sakkfesztivált rendezett a Heinola városa mellett található Vierumäki olimpiai edzőtáborban november 17-19. között.
Az aktualitást Finnország és Észtország 100 éves függetlenségének, Magyarország, Finnország és Észtország 100 éves állami kapcsolatainak, továbbá Oroszország finnugor népei nemzeti jogainak 100 éves évfordulója adta.

A sakkfesztivál fő eseménye Finnország, Észtország, Magyarország és Oroszország finnugor népeinek körmérkőzése volt, melynek során 25 táblán küzdöttek a csapatok.
Az utolsó forduló nagyarányú győzelmének eredményeképp a magyar csapat nyerte a viadalt. A magyar válogatottat három játékosunk is képviselte: Grimm Dani a 3. táblán, Grimm Gyuri a 12-es táblán 1,5-1,5, míg Grimm Balázs a 23-as táblán 2 ponttal járult hozzá a sikerhez. A 11 fordulós egyéni snellversenyen pedig Dani a 89 fős mezőnyben a 4. helyen végzett 8 ponttal.

A csapat

A főverseny végeredménye:
http://chess-results.com/tnr315595.aspx?lan=1
A blitz verseny végeredménye:
http://chess-results.com/tnr315012.aspx?lan=1&art=1&rd=11&wi=821

A nívós körülmények (állófogadás, élő közvetítés, stb.) mellett a verseny rangját tovább növelte az a tény, hogy a megnyitón maga a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov köszöntötte a résztvevőket. A tervek szerint jövőre Észtországban lesz a folytatás.

A csapat

A verseny honlapja:
http://www.shakkiliitto.fi/finland100/

id. Grimm György


Egyénileg a legjobbak voltunk...!

2017.11.05.

Nagyszerű tábladíjakkal és egyéni teljesítményekkel zártuk az országos bajnokságot Szombathelyen, "némi" szépséghiba, hogy ez egy csapatbajnokság volt... Persze, nem is lett volna semmi baj, ha versenyt 8-10-20 táblán rendezik, hiszen a leghosszabb kispaddal mi rendelkezünk az országban, ám a sok hasonló képességű sakkozónkból többen csődöt mondtak - az első csapataink hátrányára.
Persze az U10-es tornán elért 6. és 7. helyünket sokan megirigyelhetnék, ám mi nem vagyunk elégedettek, mert olyan csapatok is előttünk végeztek, akikkel nem kerültünk szembe, és nyilvánvalóan gyengébbek nálunk... Igaz, a számítógép "kegyét" ki kell érdemelni, s mi valljuk be a verseny közepén halvány teljesítményt nyújtottunk, s sokszor csak a két túlkoros versenyzőnk, a tábladíjas Palczert Hajnalka és Németh Zétény, illetve a 7 éves Ónodi Miki húzta a szekeret előre. A második csapatunk viszont hajszál híján megelőzte az elsőt, köszönhetően a szintén túlkoros Máthé Gerinek és az utolsó két táblán veretlenül brillírozó Németh Bencének és Tóth Timinek. Harmadik csapatot csak mi indítottunk a mezőnyben és szégyent ők sem vallottak, sőt a rengeteg újoncunk közül többen jövőre már felsőbb gárdába léphetnek.
Ezek után nem meglepő, hogy a verseny egyéni eredményeit nézve, az első 18 játékos között 6 barczást találunk, akik a saját táblájukon első vagy második legjobb teljesítményt nyújtották! Kár, hogy ők nem szerepelhettek egy csapatban...

Az U18-as ifiversenyben az első számú alakulatunk volt a legfiatalabb, s ehhez képest jól helytálltak. Ez főleg a tábladíjat nyert, mindössze 12 éves Kozsik Bendének, valamint Pásztor Daninak volt köszönhető, akik számos náluk idősebb, magasabban jegyzett ellenfelet legyőztek. Második együttesünknek itt nem ment olyan jól, ám sokan játéklehetőséghez jutottak (egy-egy szép győzelemmel), és ez a jövőre nézve biztató.

A verseny

Köszönjük mind a 34 sakkozónknak a részvételt és a szülőknek a biztatást, akik a kollégiumi nomád feltételek ellenére kitartottak...
Jövőre ennél várhatóan jobb helyezéseket fogunk elérni, mert - más csapatokkal ellentétben - egyetlen játékosunk sem öregszik ki az ifikorból!

Jakobetz László


Orosz-magyar versenyfutás - akár a nagyoknál

2017.10.15.

A II. Ádám György emlékverseny szomorú aktualitását az adta, hogy a torna előtt két nappal hunyt el alapító elnökünk, Ősz Gábor, s így jövőre már sajnos kétnevű lesz ez az eseményünk...
Ezúttal hat ország küldöttsége fogadta el invitálásunkat a négynapos, több sakkprogramból álló versenyre, melyet a megszokott helyszínen, a Chesscom Hotelben bonyolítottunk le. A részvétel minden meghívott csapatnak ingyenes, a díjazás magas szintű volt (köszönet Kispest és Kőbánya önkormányzatának, az OTP Banknak és a Sakkmed Bt-nek) ennek ellenére akadtak olyan - meghívót kapott - magyar csapatok, kik nem tudtak négy versenyzőt sem összeállítani az U18-as FIDE-csapatversenyre...
A hétfordulós viadalon végül 10 gárda részvételével indította a sakkórákat a Jakobetz András és Kapás Róbert alkotta bírói kar, melyet végig kiegyensúlyozott, sportszerű küzdelem jellemzett.
Az előzetes esélylatolgatás alapján 5 csapat (a külföldiek közül a szentpétervári, a temesvári és a belgrádi, a magyarok közül pedig a Dunaharaszti és a vendéglátó Barcza) jelentkezhetett be a többiekhez képest reálisabb igénnyel az érmek elosztására. Szinte fordulóról fordulóra változott a "sárga trikós" pozíció tulajdonosának a neve, míg végül a verseny lefújásának pillanatában - kis szerencsével, de nem érdemtelenül - az orosz csapat lett a befutó.

Ádám György Emlékverseny 2017.

A csapatverseny (játékidő: 60 perc + 30 mp) teljes végeredménye:


1.     Spassky Chess Club (Szentpétervár)                 20 pont
(Golikov Daniil, Pavlov Mikhail, Ponomarev Denis, Vorobieva Varvara)
2.     Barcza Gedeon SC                                                       19 pont
(Palczert Botond, Tóth Nikoletta, Kozsik Bende Barnabás, Kelemen Szabolcs, Grimm Balázs, Zlotov Viktor, Palczert Mátyás)
3.     Universitatea da Vest Timisoara               18 pont
(Dumitru Matei-Ioan, Secrieru Andrei-Cristian, Cimpean Andra, Buzuriu Razvan-Florin)
4.     Dunaharaszti MTK                                   16 pont
5.     Szerbia                                                      15 pont
6.     UKS Pionier Jastrzebie Zdroj (lengyel) 15 pont
7.     Liptovska Sachova Skola (szlovák)       13 pont
8.     Sárkány DSE                                            12 pont
9.     Pénzügyőr SE                                           9,5pont
10.   Ungheni (moldáv)                                  2,5pont
További információ itt.

A legeredményesebb játékosok táblánként:

1.     Golikov Daniil (orosz) és Kökény Norbert 6 pont
2.     Pavlov Mikhail (orosz) 6 pont
3.     Cimpean Andra (román)7 pont
4.     Stankovic Marija (szerb)4,5 pont

A főesemény mellett két mellékverseny is színesítette a palettát, melyeken a csapattagokon kívül az edzők és kísérők is megmérethették magukat.

A 28 résztvevős 11 fordulós (3 perc + 2 mp) villámverseny dobogósai:


1.     Golikov Daniil (orosz)                     10,5 pont
2.     FM Grimm Dániel                                  10 pont
3.     FM Annenkov Kirill (orosz)                            9,5 pont
Eredmények itt.

A 24 résztvevős 5 fordulós (10 perc + 5 mp) rapidverseny érmesei:

1.     Kökény Norbert                               5 pont
2.     Golikov Daniil (orosz)                     4 pont
3.     Galuszka Tomasz (lengyel)              4 pont
Eredmények itt.

Külön rangot adtak a versenynek a megnyitó és a záróünnepségeken résztvevő prominens személyek: Vinczek György Kispest alpolgármestere, Becsei András az OTP JZB és LTP vezérigazgatója és a BEAC ügyvezető igazgatója, Simon Gábor.   Ők is reményüket fejezték ki, hogy 2018-ban hasonló átlagszínvonallal és versenykörülmények között találkozunk újra!

id. Grimm György-Jakobetz László


In memoriam Ősz Gábor (1967-2017)

2017.10.12.

Rövid időn belül második vezetőjét vesztette el klubunk... 2017. október 10-én elhunyt Ősz Gábor tanár úr, az egyesület alapító elnöke. Gábor 1967. január 24-én született Budapesten, és iskoláit is itt végezte. Tanári pályára készült és ehhez hű maradt egész életében. Bárhol is tanított, növendékei nagyon szerették embersége és állandó segítőkészsége miatt. Több történelmi témájú könyvet írt, és évente rendezett történelmi vetélkedőket, nemzetközi konferenciákat. Különösen a magyar-lengyel közös múlt érdekelte, sokat járt arrafelé.
Másik nagy szerelme a sakkozás volt. 1987-ben Rózsa Józseffel együtt megalakították a Barcza Gedeon SC-t, ami a legrégebbi gyereksakk-klub az országban. Gábor kezdettől fogva részt vett a szakmai munkában, sakk-szakköröket vezetett, sakktáborokat tartott, csapatokat irányított Ádám Györggyel együtt. Sakktanítványai kedvelték érdekes előadásmódját és sakktörténeti óráit.

Mindig a gyerekek érdekeit tartotta szem előtt, a konfliktusokat igyekezett elkerülni. Lányát is megtanította sakkozni, s együtt örült vele, ha sikerei voltak...

A sakkozásban és a hivatásában is nagy űrt hagyott maga után, amit nehéz lesz betölteni. Szomorú a jubileumunk...

Temetése november 3-án pénteken, 11 óra 30 perckor lesz az Újköztemetőben.

Jakobetz László

Ősz Gábor


Helytálltunk az európai egyetemi sakkhadszíntéren

2017.10.05.

Miután a 2017. évi Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság csapatversenyét az ELTE nyerte, így alanyi jogon képviselhette Magyarországot szeptember 20-24. között Spanyolországban, az EUSA (European University Sports Association) égisze alatt rendezett Egyetemi Sakk Európa Bajnokságon. A csapatot a Barcza sakkozói Kaczúr Flórián és Grimm Dániel alkották.

A csapat

A verseny helyszínéül - a még e kora őszi időpontban is strandolásra csalogató - Costa del Sol-on található Fuengirola nevű település szolgált. Szükség is volt a verseny közbeni folyamatos feltöltődésre, mivel rendkívül erős mezőny gyűlt össze. A férfiak küzdelmében 11 ország 23 egyetemének csapata vett részt (emellett a nőknél 5 nemzet 6 csapata játszott). A mezőny harmada un. címviselő (GM, IM, FM), vagyis kiemelkedő nemzetközi tudású sakkozó volt.

A magyar küldöttség

A verseny nemenként két kategóriában zajlott le. Először a 2 fős csapatversenyre került sor, rapid (2 x 25 perc + 10 másodperces) játékidővel 9 fordulóban, un. svájci párosítással. Ebben a versenytípusban (10 ponttal - 5 győzelemmel) a 8-9. helyen végeztünk, mely eredmény a mezőnyt figyelembe véve elfogadható. Csak egy példa az ellenfelek játékerejére: a győztes orosz csapat játékosai rendszeresen játszanak a világ Top 10-es sakkozói ellen. Ezt követően került sor az egyéni (3 perc + 2 másodperc hosszúságú) szintén 9 fordulós blitz versenyre melyen mindkét játékosunk 6-6 pontot szerzett és ezzel az előkelő, holtversenyes 4. helyen végeztek.
Természetesen nemcsak a sakkozásról szólt ez a pár nap, hanem lehetőséget nyújtott a különböző kultúrájú országok egyetemistáinak tapasztalatcseréjére, barátkozására is.

Grimm György


Szimultán az iskolában

2017.10.25.

Ferencváros sakkélete az utóbbi időben ismét kezdi bontogatni szárnyait, Baumann Péter tanár úrnak köszönhetően. Ennek érdekében sorra rendezi a sakkversenyeket és a népszerűsítő szimultánokat. Szeptember utolsó napján éppen a saját intézménye, a Kosztolányi Dezső Általános iskola adott otthont - a családi nap keretében - egy ilyen szeánsznak, melyre egyesületünk edzőjét, Jakobetz László FIDE-mestert kérték fel. Az összegyűlt 19 gyerek (és egy apuka) nagyon lelkes és fegyelmezett volt, látszott mindenkin, hogy Baumann tanár úr szakkörére járnak. A kétórás eseményen a legjobb teljesítményt sorrendben a következő tanulók érték el, és ezáltal egy kupával gazdagodtak:

Olgyay-Szabó Katalin  (4.b)
Nemes László            (4.a)
Lauf Tibor               (2.b)

Emellett minden résztvevő kapott egy Magyar Sakkvilágot és tollat ajándékba. A jó hangulatú esemény megismétlése a közeljövőben várható.

Szimultán

Jakobetz László


Majdnem bravúr a Pénzügyőr Kupán

2017.10.22.

Október 10-én a II. Pénzügyőr Kupán vettünk részt U12-es csapatunkkal (a második legfiatalabb átlagéletkorral), amely az országos bajnokságra készül. Az eseményen most hét gárda indult, mivel az egyik kiscsapat az utolsó pillanatban lemondta a megmérettetés lehetőségét.. Mi viszont két játékossal többen voltunk, így ki tudtuk segíteni az egyik, kevesebb főből álló egyesületet is...
Fiatal titánjaink az utolsó fordulóig egészen kiváló teljesítményt nyújtottak, hiszen veretlenül a 2.helyen álltunk köszönhetően a kiegyensúlyozott játéknak. A zárómérkőzés azonban nagyon nem sikerült, így két csapat is elénk került - némileg megérdemelten. A tanulságokat természetesen levontuk, s reméljük mindenki okult belőle.
A nap folyamán a legjobb teljesítményt Palczert Hajnalka (1. tábla), Németh Zétény (2. tábla) és Ónodi Miklós (6. tábla) nyújtotta, akik egyaránt 4 pontot szereztek a hat forduló során.

Jakobetz László


Sikeres bírói vizsgák

2017.10.17.

Az évek óta sikeresen együtt dolgozó játékvezető párosunk, valamint mesterjelölt játékosunk sikeres versenybírói vizsgát tett az elmúlt hetekben: Jakobetz András FIDE-licenset szerzett, míg Grimm György és ifj. Grimm György hivatalos házibírónk lett. Mindhármuknak gratulálunk!

Újdonsült versenybíróink

Jakobetz László


Újra nálunk a serleg!

2017.09.17.

Az idén tizennyolcadik alkalommal megrendezett Naszály Kupára az EB miatt nem a legnagyobb küldöttséggel, és nem is a legerősebb összeállításban utaztunk, ám alsós gárdánk így is remekül helyt állt a hét forduló során. A csapatösszeállítás már az országos ifi csébé tükrében zajlott, s jelöltjeink ennek megfelelően küzdöttek, magabiztosan hozták el a kupát a szlovák, valamint a hazai vetélytárs elől! Így feltehetőleg a legtöbbszörös győztesek mi vagyunk a verseny történetében.
Gratulálunk mindenkinek, s lássuk a "tortaevők" pontszámait:

Tancz János 7/5; Máthé Gergely 7/6,5; Szilágyi Márton 7/7; Becsei Attila 7/6.

Köszönjük a szülőknek a lelkes drukkolást és várjuk a további jó folytatást az idény további versenyein is!

A csapat

Jakobetz László


Hatan Mamaián

2017.09.14.

A kiemelkedő balatonlellei szereplésünknek köszönhetően, idén is a legnépesebb küldöttséggel vágtunk neki a korcsoportos Európa-bajnokságnak, amit a román tengerparton rendeztek szeptember 4-14. között. A két évvel ezelőtti tapasztalataink alapján igyekeztünk még szerényebb terveket szövögetni, s elsősorban tanulási céllal nekivágni a tornának. Ezt sakkozóink és szüleik megértették, betartották és tudásuk legjavát nyújtva majdnem sikerült nagy meglepetéssel zárnunk három versenyzőnk esetében is. A mamutmezőnyökben elért eredményeket nem kell szégyellnünk, hanem még több munkára kell sarkalljon minket, vagyis aki képes rá...!

Köszönjük a részvételt az összes fiatal sakkozónknak, szüleiknek, szponzorainknak és az itthonról szurkolóknak is! Aki pedig elfelejtett egyetlen biztató szót is küldeni felénk, az sem fog megrendíteni minket... Hiszen tudjuk, a paródiából: "Körbe vesznek jobbra átok és rosszak..."

Nézzük versenyzőink teljesítményét dióhéjban, akit a partik is érdekelnek, megtalálhatja - nagyítóval - az internet tengerében:

Sportteljesítmény tekintetében mindenképpen az élre kívánkozik,a hét esztendős Hajdu Marci szereplése, aki az U8-asok közt indult, és az összes ellenfelénél egy évvel fiatalabb volt. Ennek ellenére olyan parádés kezdést produkált, ami mindenkit meglepett, talán még őt is... 6/5 ponttal a magyar válogatott legjobban álló játékosa volt, s bár tudtuk, hogy nagyon erős ellenfelek következnek, mégis bizakodóak voltunk. Sajnos azonban a pöttöm emberke nem bírta a rendre 3-4 órás(!) partikat és az utolsó három fordulóra elfogyott az ereje a lengyel és két orosz fiúval szemben. (Tudjuk, a keleti országok a legjobbak között vannak az utánpótlás-nevelésben is, ezért nem ideális a zárófordulókban kapni őket...) Így Marci 31. helye messze, nem tükrözi a valóságot, hiszen az egyetlen volt, aki az Európa-bajnokot is legyőzte (kinek innen is gratulálunk), sőt - amit talán még senki nem látott - jóval erősebb mezőnyben játszott a győztesnél, úgy, hogy mindhárom dobogóssal meg kellett küzdenie! Marci játéka és hozzáállása - soha nem panaszkodott arra, hogy a gép kit párosított ellenfélül - biztosíték arra, hogy jövőre helyezési számban is sokkal jobbat fog elérni.

A legkisebb lányoknál (U8) Tóth Timike képviselte klubunkat és hullámzó játékkal a jónak mondható 25. helyet érte el élete első világversenyén. A megnyitási ismereteit sikerült javítani a verseny során és ha nem lett volna még a gyereksakkban is teljességgel érthetetlen vezérelnézése, ami visszavetette, akkor be tudott volna kerülni a legjobb 15-be is. Bátor, ügyes taktikus és a sakkot szerető kislány, aki igyekszik a sakkcsaládban minél előrébb kerülni.

Nővére, Tóth Niki (U12) a szintén előkelőnek számító 25. helyen végzett, ami semmiképpen nem rossz eredmény a 96 fős mezőnyben. Mivel Niki a magas Élő-pontszáma miatt a csalóka 3. helyen volt kiemelve, olybá tűnhet, hogy elmaradt a várttól. Ám jól tudjuk, hogy a magyar - unalomig ismert felnőtt - mezőnyben megszerzett értékszám köszönő viszonyban sincs a nemzetközi ifi-pontszámokkal... Sajnos. Ám Niki gyors fejlődésének meglehet a folytatása, ha élesebb fegyverre vált és bátrabb lesz! És ebben az életkorban a szorgalom is döntő tényezővé válik.

Az U10-es fiúknál Palczert Matyi nagyon közel volt egy kiugró eredményhez, csak sajnos a végére ő is elfáradt... 6/4-gyel állt, és nem kapott verhetetlen ellenfeleket. Ekkor azonban becsúsztak hibák, amit a középmezőnyben is könyörtelenül kihasználnak az ellenfelek. Matyi már-már vakmerő, megalkuvást nem ismerő sakkja biztató, rengeteget kell viszont fejlődnie a türelem és az időbeosztás terén. Sok versenyzéssel és fizikai sportolással az elnézések száma is csökkenthető lesz.

Palczert Hajnalka (U12) mind a kilenc partija eldőlt, ami hatalmas előrelépés! A játszmák hosszával és a küzdőképességgel sincs baj. Amiben fejlődni kell, az az aktivitás és a megnyitások ismerete. Ez most is meglátszott, pedig Hajni 3/2-vel kezdett biztatóan, aztán viszont elmaradtak a gólok, pedig ő akkor is mindent megbízhatóan csinált... A harmadik kontinensviadal jobban fog sikerülni.

Palczert Botondnak (U16) túl erős volt a mezőny, ezt már az elején is sejthettük. A negatív fordulópontot a magyar rangadó jelentette, ahol a végig kecsegtető állásból kiengedte ellenfelét (6. sori huszárt nem adunk le még gyakran anyagnyerésért sem!) és ez kedvét szegte. Más kérdés, hogy egyetlen olyan riválist sem kapott, aki hátrébb lett volna sorolva nála. Több munkával jobb lesz következő!

A versenykörülmények vegyesek voltak - még a hazai szereplők szerint is. A hotel jónak minősíthető értékelést kap (bár az egyetlen ötszemélyes lift 8 emeletre kicsit kevésnek bizonyult...), az étkezés közepest, mert semmi, de semmi változatosság nem volt benne 12 napig..., és ez ilyen áron nem megengedhető. A szűk, meleg és csöpögő tetejű versenyterem, valamint a szülők, kísérők partik alatti "ellátása" a szabad ég alatt(!), botrányosnak nevezhető. A tengerpart persze sok mindent kompenzál, ám kíváncsiak lettünk volna, mit csinálnak a szervezők zápor esetén 3-400 emberrel?

Mindezektől függetlenül mi jól éreztük magunkat, sok hasznos tapasztalattal gazdagodtunk, s a jövőben is szeretnénk minél több külföldi ellenféllel mérkőzni a világ bármely pontján.

A csapat

Jakobetz László


Sakktábor - Gábor bácsi nélkül

2017.09.10.

Július 31-augusztus 4. között tartottuk az idei nyílt sakktáborunkat hagyományosan a Bocskai iskolában, ami már felkészülésül szolgált az Európa-bajnokságra is. Ennek megfelelően mindenki komolyan, de jókedvűen vett részt rajta, s a 40 saját tanítványunkkal létszámrekordot döntöttünk! Örömünket beárnyékolta Ősz Gábor betegsége, s így 24 év után először fordult elő, hogy nem a Jakobetz-Ősz oktatópáros tartotta a tábort... Gábor bácsi szerepét Schatzer András vette át, s feladatát nagyszerűen oldotta meg a kicsik vidámságára.

Naponta 4-5 órát sakkoztunk, s a többi időben - a hatalmas hőség ellenére - a műfüves foci vitte a prímet, amint az képünkön is látszik...

Foci közben...

Már ősztől mindenkit szeretettel várunk klubedzéseinken, míg a jövő évi sakktábort reményeink szerint ismét Gábor bácsi közreműködésével tartjuk.

Gyógyulj meg, Gábor!

Jakobetz László


Az éremtáblázat élén végeztünk!

2017.07.01.

Az esztendő legjelentősebb korcsoportos egyéni versenyét óriási sikerrel zártuk, s ezzel méltó módon ünnepeljük klubunk fennállásának 30 éves évfordulóját! Mielőtt végighaladnánk a korosztályokon, annyit érdemes megemlítenünk, hogy ismét a legnagyobb küldöttség volt a miénk, melynek minden tagja (ide sorolva a szülőket, nagyszülőket is) köszönetet érdemel az egymást segítő, igazi csapatot alkotó összefogásért.

Lány U18:

Ebben a korosztályban Egyed Judit ismét bizonyította, hogy "örökös" bajnok, és a rapid OB csak kisiklás volt. Igaz, az első fordulóban jól ráijesztett híveire, de aztán magabiztosan nyerte a versenyt. Judit, bár nem budapesti, ám tíz éve a mi játékosunk, és ez alatt megszámlálhatatlanul sok aranyérmet nyert az országos bajnokságokon, valószínűleg a magyar ifjúsági sakkozás történetében a legtöbbet... Gratulálunk neki és sok sikert kívánunk a világbajnokságon!

Lány U12:

Tóth Niki - aki ugyan nálunk ismerkedett meg a sakkozás alapjaival, de csak a bajnokság előtt tíz nappal igazolt hozzánk - veretlenül és sokakat meglepve nyerte korcsoportját. Hatalmas nyugalommal, jól küzdve utasította maga mögé az esélyesebbnek vélt versenyzőket. Játéka egy év alatt sokat fejlődött, amit remélhetőleg az Európa-bajnokságon is bizonyítani fog! Ebben a korosztályban nagyon erősek vagyunk, hiszen Kreiter Lilla ismét felfelé szálló ágban versenyezve (5)-8. lett, s ezzel megelőzte az amerikai bajnok Vancsa Verát és Palczert Hajnalkát, akik csak félvonalig jutottak...

Fiú U10:

A torna győztese, Palczert Matyi elképesztő versenyzői adottságokat csillogtatott meg a bajnokság során, és senkinek eszébe sem juthat, hogy nem jó helyre került az aranyérem! Matyi a verseny főesélyesével szemben olyan állást vesztett el, hogy "sírt a tábla"... Ellenben ő nem! Felállt, és sorozatban minden partiját - olykor könnyen - megnyerve, egy ponttal előzött meg mindenkit. Laza fickó ez a Matyi, s ez jól jöhet még az EB kritikus pillanataiban!

Lány U8:

A legkisebb hölgyeknél Tóth Timi - aki régi-új igazolásunk - nagyszerűen alkalmazkodott az országos bajnoksághoz cseppet sem méltó feltételekhez, és szép lassan lépdelt előre a verseny során. A mindent eldöntő utolsó fordulóban bár alulmaradt névrokonával szemben, mégsem lehet elégedetlen az ezüstéremmel. Nagyon lelkes, ügyes kislány, aki mindent megjegyez, és jó esélye van a nővére nyomdokaiba lépni. Ehhez a kontinensbajnokság lesz az első út. Hajrá!

Fiú U8:

Ebben a korcsoportban végig fej-fej mellett haladt Hajdu Marci a későbbi győztessel, és minden jel arra mutatott, hogy a Buchholz-számítás fog határozni a bajnoki címről. Ez sajnos elmaradt, mert Marci a döntő "gémre" elfáradt, ám 7 évesen így is ragyogóan helyt állt a nagyobbak között. Páratlan szériája folytatódott, közel két éve mindig dobogón áll az országos versenyeken - bárhol is indul! Jöhet a nemzetközi rutinszerzés Mamaián!

A csapat

Így a fenti 3 arany- és 2 ezüstéremmel az egyesületi éremtábla élén végeztünk, ám a többi korcsoportban játszó sakkozónk is kitett magáért:

Görög Álmos az FU18-asok között elért 10. helyével és pontszámával elégedett lehet, ám a mutatott játékkal nem! Kozsik Bende (FU12) éppen ellenkezőleg: a legszínvonalasabb versengésben mutatott játékkal és sportteljesítménnyel optimistán nézhet a jövőbe , ám az 5 pontja és a 14. helye nem ad okot a teljes boldogságra... Hej, ha egyszer az utolsó fordulót nem vesztené el! Ugyanitt Németh Zétény az egész verseny legnagyobb meglepetését okozta 650 Élő-ponttal magasabb ellenfele legyőzésével, ám játéka végletesen hullámzó még, ugyanakkor Máthé Geri csodásan küzdött és nagyot lépett előre minden tekintetben! Nagy kár, hogy a két veszélyes taktikusunk, Tancz Janó és Szilágyi Marci csak lubickolni érkezett a magyar tenger partjára, pedig bennük sokkal több van.A FU14-ben indult két versenyzőnk most is bizonyította, hogy egy-egy partiban képesek meglepetésre, de a kiegyensúlyozott játékukra még várni kell. Fogadni mernék, hogy Kelemen Szabiból és Palczert Botondból egyszer ki fog jönni a nagy eredmény, csak kérdés, mikor?

Jakobetz László


Jubiláltunk Liptószentmiklóson

2017.06.26.

2017-ben 10. alkalommal rendezte meg nemzetközi versenyét szlovák társklubunk, a Liptószentmiklósi sakkiskola. A versenysorozat állandó résztvevői a visegrádi négyek országai, időnként kiegészülve litván, ukrán és orosz csapatokkal. A kezdetektől fogva - a hazaiakon kívül - csak egyesületünk és a cseh Opava csapata vett részt az összes versenyen.
Az idén résztvevő csapatunk minden korábbinál rutintalanabbnak számított, így nem is lehetett más célunk mint a tisztes helytállás - vagyis a kiemelési helyezésünknél (12.) jobb eredmény elérése - melyet sikerült is teljesítenünk.

A csapatösszeállításra minden évben rányomta a bélyegét az a tény, hogy ezzel a versennyel mindig egy időben rendezték a Magyar Korcsoportos Nemzeti bajnokságokat, melyeken jobb játékosaink rendre résztvettek.
A rendezők az idők folyamán egyre jobb vendéglátókká váltak - köszönhetően az utóbbi években elnyert V4-es pályázati pénzeknek is. Az első 5 év kollégiumi helyszíne után, egy átmeneti szállodai évet követően, már 4. alkalommal adott helyet a versenynek a Tatralandia Aquapark - fantasztikusan élménygazdag, gyerekbarát körülményeket biztosítva. Minden évben úgy megyünk innen haza, hogy már várjuk a következő évi versenyt. Csupán az a tény hagy bennünk némi hiányérzetet, hogy ez azon kevés versenyek egyike, ahol még igazán kiugró eredményt nem sikerült elérnünk - nagyrészt köszönhetően a már korábban említett összeállítási problémáknak. Talán 2013-ban lett volna lehetőségünk megnyerni a versenyt, de az akkori első helyen kiemelt csapatunk "csak" a dobogó alsó fokára állhatott fel. Ezen kívül még egy (2011. évi) bronzérem jelenti a "csúcsot" egyesületünknek.
Itt lenne már az ideje egy győzelemre esélyes csapattal felvenni a harcot a többiekkel...
A jubileum okán pedig most tegyünk egy kis múltidézést:

2008: 5 ország 16 csapat 9. hely
(Ngo Tan Dai - Grimm Dániel - Péli Noémi - Tapolcai Anett)
2009: 5 ország 20 csapat 14. hely
(Zsipi Alex Márk - Vit Dániel - Ngo Tan Dai - Péli Noémi)
2010: 4 ország 16 csapat 7. hely
(Zsipi Alex Márk - Grimm Dániel - Grimm György - Péli Noémi)
2011: 5 ország 12 csapat 3. hely
(Egyed Gábor - Egyed Judit - Merk András - Egyed Viktória)
2012: 5 ország 16 csapat 6. hely
(Grimm György - Wanger Tamás - Terbe Julianna* - Terbe Zsuzsanna*)
2013: 5 ország 14 csapat 3. hely
(Egyed Gábor - Medve Márk - Ngo Tan Don - Egyed Viktória)
2014: 5 ország 15 csapat 4. hely
(Medve Márk - Grimm György - Wanger Tamás - Egyed Viktória)
2015: 5 ország 14 csapat 9. hely
(Medve Márk - Görög Álmos - Pásztor Flóra Katinka - Pásztor Dániel)
2016: 5 ország 14 csapat 12. hely
(Görög Álmos - Zlotov Viktor - Grimm Balázs - Mészáros Márta Mira)
2017: 5 ország 12 csapat 11. hely
(Grimm Balázs - Zlotov Viktor - Schmidt Richárd - Mészáros Márta Mira)

Néhány évben a nemzetközi, un. V4-es csapatba is adtunk játékost: 2010: Hönsch Dalma Magdolna*, 2011: Posztós Marcell, 2012: Shan He Jia Rita*, 2013: Ngo Tan Dai (a *-gal jelöltek klubunk vendégjátékosaként vettek részt a versenyen)

Grimm György


MKKSZ sakkünnep

2017.05.21

Az idei szakszervezeti kupára - az eddigiektől eltérően - egy májusi vasárnapon (V.21.) került sor, de ez a változás nem akadályozta meg, hogy részvételi csúcs szülessen hazánk egyik legnagyobb egynapos versenyén. A 71 nevező a megszokottnál is jobb körülmények között vetélkedhetett a Benczúr Hotel Budapest-termében, az ebéd pedig az elegáns étteremben pazarra sikerült. Köszönhetően mindez Boros Péternének, az MKKSZ sakkszerető elnök asszonyának, aki a megnyitón reményét fejezte ki, hogy jövőre az indulók száma eléri a száz főt. A közalkalmazottak szakszervezetének már a XX. század első felében volt sakkcsapata és rangos mesterversenyeket is rendeztek akkor. A hagyomány folytatódik a XXI. században is, amikor a Magyar Hírlap Kupa folytatásaként kerül megrendezésre ez a népszerű sakkesemény. 2017-ben már 31. alkalommal indultak a 10-10 percre beállított sakkórák.

A torna lefolyása elég változatosra sikerült: repülőrajtot vett a mindig elsőként nevező Szuhai Balázs, s úgy tűnt senki nem tudja megállítani. Eközben a magasan kiemeltek mindegyikének becsúszott egy-egy vereség (Horváth "Ezüst-Higany" Kálmánnak már ez első fordulóban), míg az elmúlt évek duplagyőztesei (Halász Tamás és Hunkó György) végig gyengélkedtek, valamint az ifisakkozók sem tűntek meggyőzőnek. Ebéd után aztán nagyot fordult a kocka: Szuhai úr visszacsúszott miközben Horváth Kálmán és a Barcza-BEAC fiataljai (Görög Álmos, Pásztor Dániel és Palczert-testvérek, Grimm Balázs, Hajdu Márton) erőre kaptak. Az utolsó forduló előtt már csak az volt a kérdés, hogy a dobogóra kik léphetnek fel a várható holtversenyek miatt. Végül a szerencse - sokadszorra is - a világ egyetlen "kézbalett művészének" kedvezett, aki büszkén emelte magasba a kupát. Holtversenyes társa és egyben az ifjúsági győztes Görög Álmos lett. Az egy buchholznyi hátrány és az újabb 2. hely elkeserítette ugyan, de serleg neki is jutott. Harmadiknak a végig az élmezőnyben menetelő Tóth Tihamér futott be - megérdemelten, ám Balázs András is kiválóan szerepelt. Szintén remekül, bár kissé pechesen játszott az egyik legjobb gyengénlátó sakkozó, Szilágyi Sámuel, aki megelőzte a régi snellmatadorokat, Koronghy Gyulát és Sillye Kálmánt.

A versenyről egyetlen játékosnak sem kellett üres kézzel távoznia, mivel a gyerekek mindegyike különdíjban, a felnőttek pedig kategóriadíjakban, illetve ajándék sakk-könyvben és újságban részesültek. (Mindenki egy csoportban játszott, ám külön lettek értékelve a díjasok.)

A záróünnepély után egyöntetű volt a vélemény, hogy a 13 forduló ellenére a torna holtidők nélkül, gyorsan zajlott le (köszönhetően a rendező Barcza-BEAC SC összeszokott bírói karának, melyet Jakobetz András, Grimm György és e sorok írója alkotott), és jövőre is mindenki szeretne részt venni rajta. A szakszervezet részéről ennek nincs akadálya, így 2018-ban is szeretettel várunk minden kicsit és nagyot az MKKSZ sakkünnepén!

A végeredmény: Felnőttek - 1. Horváth Kálmán 10,5 2. Görög Álmos 10,5 3. Tóth Tihamér 9,5 4. Balázs András 9,5 5. Szilágyi Sámuel 9 6. Koronghy Gyula 8,5 7. Sillye Kálmán 8,5 8. Palla György 8,5 9. Pásztor Dániel 8,5 pont... (71 résztvevő).

Különdíjasok:
Legjobb női versenyző - Palczert Hajnalka 7 pont;
Legidősebb versenyző - Madácsi József 6 pont;
Legfiatalabb versenyző - Hajdu Márton 7 pont;
Legjobb 1900-1700-1500 Élő-pont alatti és értékszám nélkül versenyzők: Szilágyi Sámuel, Pásztor Péter, Németh Zétény és Benyó Tamás.

Jakobetz László


Az ELTE megvédte címét a MEFOB sakkbajnokságon!

2017.05.06

A tavalyinál némileg kisebb, mégis erősebb mezőny gyűlt össze a 2017. évi MEFOB sakkbajnokságon. A május 6-án lebonyolított eseményt - fővédnökként - Prof. Dr. Kiss Ádám, a MEFS jelenlegi (és a BEAC volt) elnöke nyitotta meg, úgyis, mint a királyos játék régi barátja. A 7 fordulós. 15-15 perces gondolkodási idővel megrendezett tornán 5 hölgy- és 19 férfi versenyző várta Kapás Róbert (BEAC) főbíró óraindítását az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Tagkollégiumában. Munkájában az ELTE részéről Jakobetz András, a Barcza Gedeon SC részéről Grimm György és e sorok írója versenybíróként segítették.
Az immár nemzetközivé bővült verseny végig sportszerű keretek között zajlott le, és többnyire a papírformát tükröző végeredmény született minden kategóriában.
Az egyéni bajnokságért különversenyt vívott ez első kiemelt Balog Imre nagymester és Kaczúr Flórián mester, akik veretlenek maradtak. A szerencse végül - Buchholz-számítás képében - az esélyesnek kedvezett, s így ő vihette haza a trófeát, valamint a fődíjat. A bronzérmet Petényi Tamás szlovákiai magyar nemzetközi mester nyerte a tavalyi tornához képest előrelépett Grimm Dániel FIDE-mester előtt, aki nem csak az üldözőboly, hanem az egész torna legerősebb mezőnyével játszott. Az értékszámmal nem rendelkező játékosok kategóriájában angolai győztest köszönthettünk. A női bajnoki cím hamar eldőlt, hiszen Balsai Nikolett tartotta a lépést a fiúkkal is, s megérdemelten lett első. A dobogó másik két fokára a holtversenyben végzett Nagy Noémi és Soproni Zsuzsanna állhatott fel.
A háromfős csapatversenyben nem férhetett kétség ahhoz, hogy idén is az ELTE emelheti magasba a bajnoki kupát, hiszen mindhárom hallgatója az első hatban végzett! Az egyetem erejét mutatja, hogy a II. csapatuk a 4. helyre futott be. A férfi és női győztest is magáénak tudó Corvinus Egyetem tisztes távolságból lett 2., míg a műegyetemisták ezúttal bronzérmesek lettek.

Zárásként lássuk a végeredményt és a kategóriadíjasokat:

Abszolút verseny: 1. Balog Imre (Corvinus Egyetem) 6 2. Kaczúr Flórián (ELTE I.) 6 3. Petényi Tamás (SOTE) 5 4. Grimm Dániel (ELTE I.) 4,5. Balogh Dávid (Debreceni Egyetem) 4,5 6.Halák Miklós (ELTE I.) 4,5 pont... (19 résztvevő).
Női bajnokság: 1. Balsai Nikolett (Corvinus Egyetem) 3,5 2. Nagy Noémi (SZE) 3 3. Soproni Zsuzsanna 3 pont... (5 résztvevő).
Csapatverseny: 1. ELTE I. (Kaczúr Flórián, Grimm Dániel, Halák Miklós) 15 2. Corvinus Egyetem (Balog Imre, Balsai Nikolett, Suhajda Attila) 12 3. Budapesti Műszaki Egyetem (Jacsó Ádám, Egyed Gábor, Straubinger Dániel) 11,5 pont... (5 csapat).
Az U2100 kategória győztese: Németi Kornél (ELTE II.) 4,5 pont.
Az U1900 kategória győztese: Gáspár Dávid (ELTE II.) 3,5 pont.
Az U1700 kategória győztese: Nagy Noémi (SZE) 3 pont.
Az Amatőr kategória győztese: Chivela Felisberto (Óbudai Egyetem) 3,5 pont.

Jakobetz László


Éremeső, tábladíjak, értékes helyezések

2017.05.01

Az elmúlt három évtizedhez hasonlóan a legnagyobb küldöttséggel idén is mi vettünk részt az országos rapid egyéni és csapatbajnokságon - hol máshol, mint Hajdúböszörményben. A háromnapos megmérettetés során a Barcza-BEAC sakkozói ezúttal 27-en voltak, akik végül 6 gárdával indultak a csapatversenyen.  Játékosaink mindegyike küzdött becsülettel és lelkesen, ám a csapat több mint fele korcsoportot váltott, s így érthetően nekik nehezebb dolguk volt. Ennek ellenére felettébb sikeresnek bizonyult a torna számunkra, hiszen 3 ezüst és 1 bronzérem került fiataljaink nyakába, és emellett a delegációnk közel fele a saját bajnokságában az első nyolcban végzett! Voltak várt és meglepetést okozott eredményeink, ám ha hozzátesszük, hogy az összes lényeges helyen előállt holtversenyben balszerencsénk volt a segédpontszámításban, kiderül, még előkelőbb helyezéseket érhettünk volna el. Persze tudjuk, ez hosszú távon úgyis kiegyenlítődik, legközelebb Fortuna mellénk fog állni. Az érmeseink közül Palczert Hajnalka (U12) magabiztosan kiharcolt ezüstje hatalmas bravúr. Ezzel élete legjobb eredményét érte el, amihez gratulálunk! Olyan nyugodtan és jól játszott, hogy így még a korcsoportjukban nem játszó lányok ellen is lett volna esélye. Egyed Judit (U18) második helye a pillanatnyi papírformát tükrözte, ám nyárra fényesedhet még az érem! Hajdu Márton (U8) teljesítménye hosszú ideje kiegyensúlyozott: másfél éve minden országos és budapesti versenyen az első ötben végzett, ami 7 évesen egészen ritka! Most nem volt szerencséje a Buchholz-számítással és bronzérem lett a vége, de szomorkodni nincs oka, csak így tovább! Nézzük meg egyik - szép mattal végződő vezéráldozatos - partiját a játszma-archívumban. Az egész tornán sportértékben talán a legsikeresebben Kozsik Bende (U12) szerepelt. Igaz, az éremről/tábladíjról mindhárom versenyben lemaradt, de ezt a kis különbséget a jövőben áthidalhatja. Eddig is tudtuk róla, hogy kiváló rapidjátékos, és ezt igazolva végig az élbolyban haladt. Csak egy veresége volt, és már csupán a mezőnyérték-számítást kellett volna legyőznie az éremhez, de a 4. hely miatt így sem kell elkeserednie! Ónodi Miklósnak (U8) ez volt az első országos versenye iskolás korában, és rögtön meglepetéssel indított! A 6. hely önmagért beszél, különösen úgy, hogy még jövőre is ebben a korcsoportban fog játszani. Nehéz megtippelni, mi lett volna, ha 3/3-nál érvényesíti anyagi előnyét Hajdu Marci ellen... Palczert Mátyás (U10) sokkal többet tud a 7. helynél, de ezúttal a rangadókat elvesztette. Fejlődési görbéje töretlen, és ez garancia arra, hogy lesz ez még sokkal jobb is! Görög Álmos (U18) sem lehet maximálisan elégedett az eredményével (9. hely), ám most is a bátorság és a helyes önértékelés hiányzott... Nehéz meccsek sorozatával pluszban végzett még Palczert Botond (U14) és Kreiter Lilla (U12) is, míg Zlotov Viktor (U16) százszázalékos teljesítménye a 27. helyhez volt elég... Az ok egy természetbarát osztályfőnökben keresendő... Többi egyéni versenyzőnknek van még hova fejlődnie, amit sok-sok edzésmunkával, versenyzéssel és komolysággal el lehet érni.

                                           

                                   

A csapatversenyek során folytattuk megszokott hagyományainkat és minden korcsoportban harcban voltunk a dobogóért. Sajnos azonban a pechszériánk is folytatódott...  Az U10-ben kiharcolt ezüstérem a bajnoki rangadón ment el, vereséget biztos nem érdemeltünk akkor, ám utána lehetett volna még jobban játszani. A Palczert Mátyás, Becsei Attila, Hajdu Márton, Paksai Nikolett alkotta csapatunk második helye nagyon szép eredmény, különösen úgy, hogy éremhalmozónk Hajdu Marci 6/6-tal tábladíjas lett! A BEAC csapata a várakozásnak megfelelően szerepelt, de itt is akadt egy kiváló eredmény: Ónodi Miki a második táblán 6/4 ponttal emelkedett ki - a három évvel nagyobbak között! A középső, U14-es korosztályban egy kisiklástól eltekintve végig jól vitézkedtünk az élmezőnyben. A huszáros hajrá mégis csak a 4. helyet eredményezte - mondani sem kell - fél Buchholz-pont miatt, ami a fülenként 0,0625 értéket jelent... Elszomorodni mégsem fogunk, mert jövőre a Palczert Botond, Kelemen Szabolcs, Kozsik Bende, Palczert Hajnalka egységünk nem fog gyengülni a családi utánpótlás miatt. A 6/5 pontot elért Kozsik Bendének a tábladíj tekintetében harmadszor sem kedvezett a szerencse, bosszúságunkat azonban enyhítette, hogy "családban" maradt a kitüntetés. ugyanis Ónodi Tamás vehette át, aki mind az öt partiját megnyerte! A másik két csikócsapatunk tanulási céllal indult, hiszen a tíz játékosból hatan 3, illetve 4 évvel fiatalabbak voltak a korhatárnál. Az U18-asok versengésében előzetesen nem számoltunk éremmel, ami az utolsó mérkőzésen karnyújtásnyi közelségbe került, de a végig megbízhatóan szereplő Zlotov Viktor keze megremegett és hatalmas tudásfölényét nem váltotta nyerésre. Így bronzérem helyett 7. hely lett... A sport ilyen - élni kell a lehetőséggel. A táblákhoz ült Egyed Judit, Görög Álmos, Pásztor Dániel, Zlotov Viktor, Schmidt Richárd ötösfogat a kiemelési sorszámát így is elérte - lehet javítani az őszi II. Ádám György emlékversenyen.

 

A verseny jól szolgálta az egész éves felkészülésünket és tisztázott néhány jelenleg megválaszolatlan erősorrend-kérdést. A legnagyobb feladatok azonban még hátra vannak idén. A csapatba kerülés mindenki számára nyitott.

 

Jakobetz László


                                                                                                                                   

Kis gyerekek nagy kupával

2017.04.14.

Az elmúlt napokban két játékosunk is országos bajnoki címet szerzett, igaz teljesen más körülmények között... Vancsa Vera, aki évek óta az Egyesült Államokban él, nagy meglepetésre megnyerte az U12-es kategóriában az All-Girls National Championships-et, ami a mi korcsoportos bajnokságunknak felel meg. Vera végig erősen koncentrálva és a nagy nevektől nem megijedve a 6 forduló során 5,5 pontot gyűjtött, s 82 induló között lett első! (Bárcsak nálunk negyedennyi résztvevő lenne...). Ezzel jogot szerzett a világbajnokságon való részvételre, amihez külön gratulálunk!

Miskolcon az országos egyéni diákolimpián (ahol a regisztráció nem először fulladt botrányba) tucatnyi versenyzőnk vett részt, és az U8-as amatőr korcsoportban (ebben az életkorban létezik más?) Hajdu Marci esélyeshez méltóan 9/9-es mutatót ért el! A félezer versenyző közül egyedül neki lett százszázalékos a teljesítménye, s ezzel sokak elismerését kiváltotta. Csak így tovább Marci!

Jakobetz László


Jakobetz László életmű díjat kapott!

2017.03.18.

Vezetőedzőnket, Jakobetz László FIDE-mestert Budapesti Sakkozásért Díjjal tüntették ki a Bálnában megtartott Tavaszi Fesztivál nemzetközi sakkverseny megnyitóján. A díj értékét növeli, hogy Portisch Lajos nemzetközi nagymesterrel, a Nemzet Sportolójával együtt vehette át.
Laci negyedszázada szolgálja klubunkat utánpótlásedzőként, s azt a hatalmas munkát, amit ő végez, más egyesületekben 4-5 személyre bízzák. Ezen kívül az elmúlt 35 év során - a feladványszerzés kivételével - minden sakktevékenységben nemzetközi vagy országos szintű eredményt ért el.
Díjához gratulálunk és még sok sikeres évtizedet kívánunk!

További szavak helyett álljon itt Szabolcsi János nemzetközi mester méltatása.

Grimm György

Jakobetz László, Portisch Lajos, Matuska Miklós

Szabolcsi János: Jakobetz László díjához

Jakobetz László 1967. március 6-án született Budapesten. Díja egy több mint negyedszázados, kiemelkedően eredményes edzői, szakírói és szervezői pályafutást ismer el. Korán abbahagyta a komolyabb versenysakkozást, jóllehet nagy tudása és biztos pozícióérzéke képessé tette volna a FIDE-mesterinél magasabb minősítés megszerzésére is. Záró értékszámával egyébként még mindig a 100 legjobb magyar sakkozó között lenne, ha versenyezne. Levelezési sakkozóként nemzetközi mesteri (SIM) cím birtokában világbajnoki döntőben is játszott.

Ő azonban hasznosabbnak ítélte, hogy életét a gyerekek sakkoktatása töltse ki, s azon kevesek közé tartozik, akik szakedzői diplomával rendelkeznek. Tanítványainak megszámlálhatatlanul hosszú sora, eredményeik, sakkszeretetük, kiváló csapatszellemük és sakkon kívüli feladataik magas színvonalú teljesítése mind Laci érdeme. A végeláthatatlan névsorból hadd emeljük ki először a nemzetközi címviselőket, olimpikonokat, magyar bajnokokat, akikkel NB I-be vezette csapatát: Gara Anita és Gara Tícia, Antal Gergely, Boros Dénes, Torma Róbert, Pintér Gábor, To Nhat Minh, Antal Ágnes, Dencsi Tibor, Radnai Ádám, Ngo Tan Don. Folytathatjuk a felsorolást Antók Dániellel, Martin Bélával, s a maiak közül a Grimm-testvérekkel, a Palczert-gyerekekkel, Görög Álmossal, Kozsik Bendével, Kelemen Szabolccsal, Zlotov Viktorral, Hajdu Márton Ábrissal - lehetetlen a teljesség igényével a egész listát felsorolni. Egyesületi edzései mindig zsúfoltak, mindig többen szeretnének járni hozzá, mint ahány embert fogadni tud.

Nem kevésbé jelentős szakírói tevékenysége. Alapvető könyvei e sorok írása közben itt sorakoznak az asztalomon, mint a sakkedző nélkülözhetetlen segédkönyvei. Rendszeresen használom 10x10 sakktesztjét, kiválóak megnyitási monográfiái a skandinávról és a szívének annyira kedves bécsi megnyitásról. Legendás edzője, Navarovszky László iránti tiszteletét Az aranykapitány kötetével fejezte ki. A Miért nem lettek profi sakkozók? és a Miért hagyják abba a nők a sakkot? című műveiben riporteri, szociográfusi és írói tehetségét villantotta fel.

Jakobetz László tevékenységének fontos területe a sakkszervezés. A Barcza-BEAC nevelőegyesületet tartja össze, edzi, szervezi, menedzseli. Keze alatt a legpénztelenebb utánpótlás-műhely vált a legjobbá. Számos ízben nyertek különféle bajnokságokat. Dél-Buda pezsgő sakkéletének ő a központja, de rendkívül eredményesen tevékenykedik budapesti és országos szinten is, korcsoportos bajnokainak és diákolimpiai győzteseinek száma vég nélküli.

És még nem beszéltünk a mindentudó sakktörténészről: a legnagyobb magyar sakk-könyvtár tulajdonosaként szakcikkei, lektorálásai száma ezer fölött van. A saját ötletből megvalósított szórakoztató sakkművelődéstörténeti játéka, valamint az általa szervezett és vezetett külföldi túrák is nagy népszerűségnek örvendenek.

Jakobetz László már eddig is hatalmas, maradandó életművet alkotott. Kívánunk neki még legalább ugyanilyen eredményes negyedszázadot!


Gazdagréten gazdagodtunk

2017.03.18.

Nagyszerűen szerepeltek fiataljaink az idei Gazdagrét Kupán, melyet a "Szomszédok" közösségi házában rendeztek meg március 18-án. A 61 résztvevő között - mindkét csoportban - számos értékes helyezést elhoztunk, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy kiváló felkészülésül szolgált a közelgő országos diákolimpiák és rapid OB előtt! Köszönjük mindenkinek a részvételt, legközelebb Budapesten az MKKSZ kupán játszunk felnőtt mezőnyben május 21-én. Az élcsoportok végeredménye:

Főverseny: 1. Ivan Imrich 8,5 2. Kozsik Bende 7 3. Selim Tareq 7 4. Szilágyi Sámuel 7 5. Palczert Hajnalka 6,5 6. Kelemen Szabolcs 6 pont... (45 résztvevő).

A gyerekverseny

Gyerekverseny: 1. Kovács Péter 8 2. Ónodi Miklós 6,5 3. Kemény Benjamin 6 4. Németh Bence 6 5. Tóth Barnabás 5,5 6. Nagy Levente 5 pont... (16 résztvevő).

A gyerekverseny

Jakobetz László


A diadalív kapujában

2017.01.14.

A 2017. évi Szalkai-Tóth emlékversenyt január 14-én Vácott rendezték a Madách Imre Művelődési Központban. A háromfős csapatok számára kiírt vetélkedés immár a 23. volt a sorban, ám Solymosi László nem csak ezzel listavezető, hanem a 773 Pest megyei sakkverseny megrendezésével is!
Ezúttal nem voltak túl népesek a csoportok, ám mégis jól szolgálták sakkozóink felkészülését a diákolimpiákra, illetve a csapategység erősítésére.
Az alsósoknál induló két gárdánk (Palczert Mátyás, Tancz János, Hajdu Márton, illetve Szilágyi Márton, Máthé Gergely, Becsei Attila) külön párharcot vívott a dobogó legfelső fokáért, s csak az volt a kérdés, hogy ki emelheti magasba a kupát az eredményhirdetésen. Végül az első számú alakulatunk győzött. (Sajnos tábladíjat nem osztottak, pedig azok is mind hozzánk kerültek volna...) Az igazság kedvéért meg kell említenünk, hogy a tavalyi győztes Sárkány csapata ezúttal tartalékjátékossal volt kénytelen kiállni a 3. táblán, ezért még a bronzéremért is küzdeniük kellett.
A felsősöknél a címvédő Dunaharaszti első helyét csak pillanatokra tudtuk megingatni, ám az ezüstérmünket nem fenyegette veszély. A háromkörös tornán Palczert Botond, Kelemen Szabolcs, Kozsik Bende alkotta csapatunkat.
Köszönjük mindenkinek a részvételt, a diadalív alatt készült fotónkat a nagy nyári melegben is szívesen fogjuk nézegetni...

A váci küldöttség

Jakobetz László


Szókimondó fesztivál

2016.11.26.

November 26-án már második alkalommal voltunk társrendezői a Magyar Sakkhagyományokért Fesztiválnak az MVM székházban. Az esemény kitalálója és megvalósítója dr. Flumbort András nagymester volt, akinek idén is sikerült Tarlós István főpolgármestert megnyernie fővédnöknek.
A jól sikerült rendezvény nyitóprogramja a Mester és Tanítványa négykezes verseny volt, amin 6 nagymester, 5 nemzetközi mester és 11 FIDE-mester vett részt! A jelentős díjazású vetélkedésben a főesélyesnek számító Horváth Csaba-Balog Imre páros diadalmaskodott taktikus játékkal. A második helyre némi meglepetésre a Szabó Bence-Kántor Gergely duó futott be, a Czebe Attila-Tésik Csaba kettőst holtversenyben megelőzve. A rangos mezőnyben egyesületünket a Jakobetz László-Kozsik Bende páros képviselte és négy "csapatot" sikerült megelőzniük, ami jó eredménynek számít.

Jakobetz László, Kozsik Bende, Grimm Dániel, Varga Zoltán

Ezután következett a sokak által várt pódiumbeszélgetés a mai magyar ifjúsági sakkozás helyzetéről. A meghívott olimpiai bajnokok, Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Csom István nagymesterek nem kímélték véleményükkel a hallgatóságot, kérdés, hogy akiknek meg kell hallania, meghallják-e...? Héra Imre nagymester, Károlyi Tibor nemzetközi mester és edző, valamint a mostani magyar tehetségek nevében Kozák Ádám FIDE-mester már árnyaltabban fogalmazott, ám abban az összes résztvevő megegyezett, hogy a fiatalok támogatására sokkal-sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mert pár év múlva még jelentősebb visszaesés várható a felnőtt világversenyeken, hiszen az elmúlt évtizedben csak a 10 év alatti korosztályban voltak sikereink, ami nem mérvadó a jövőre nézve...
A következő program ismét egy négykezes csata volt, ahol a Portisch Lajos és Karácsonyi Kata kettős döntetlenben egyezett meg a Kállai Gábor és Kerényi Miklós Gábor színházrendező által alkotott duóval.
Az ezt követő eredményhirdetésen kiosztották a Magyar Sakkhagyományokért Emlékdíjakat is. Idén, a februárban elhunyt Ádám György, a Barcza-BEAC szakosztályvezetője (posztumusz) és Bottlik Iván sakktörténész, szakíró kapta.
Az egész napos, ingyenes programok záróeseményei párhuzamosan zajlottak a sakkbarátok számára. A Flumbort András-Gonda László nagymesterduó által adott négykezes szimultánon győzni tudott Görög Álmos és Bogáti Péter, valamint döntetlent ért el Juhász Ágoston és Karácsonyi Kata, amiért sakk-könyvdíjazásban részesültek. Szintén komoly díjat nyertek a gyermektorna résztvevői mindannyian! Az élcsoportban végzettek korosztályuk legjobbjai közé tartoznak, de közülük is kiemelkedett a 11 éves Juhász Ágoston és a 9 esztendős Palczert Mátyás párharca, amiben a holtverseny utáni Buchholz-számítás az idősebb versenyzőnek kedvezett. Ágoston rendhagyó módon szimultánban játszotta a szimultánt és a gyerekversenyt is - láthatóan nem eredmény nélkül... A baráti hangulatú események versenybírái Gyömbér Tamás és Jakobetz András voltak.

A záróünnepélyen dr. Flumbort András reményét fejezte ki, hogy jövőre még többen fognak ellátogatni erre a tényleg szakmai fesztiválra!  

A végeredmények itt és itt találhatóak.

 

Jakobetz László


Itthon tartottuk a kupát!

2016.11.13.

Nyolc ország tíz gárdájának részvételével rendeztük meg az idei nemzetközi csapattornánkat, aminek sajnos az I. Ádám György emlékverseny nevet kellett adnunk... Ezt az eseményt tekintettük egyesületeink legfontosabb ez évi sakkrendezvényének, s ahhoz hogy Gyuri méltó örökébe lépjünk, minden energiánkra és szervezőképességünkre szükség volt. Az ő évtizedes külföldi kapcsolatait felhasználva hívtuk meg vendégeinket, és ők - az oroszok kivételével - örömmel elfogadták az invitálást. 
Így aztán november 10-13. között 20 táblánál ketyegtek a sakkórák a Chesscom Hotel aulájában. A leadott összeállítások alapján a főesélyesének a vendéglátók első csapata és a lettek együttese számított, s tulajdonképpen ők külön versenyt vívtak a győztesnek járó trófeáért. Két fordulóval a vége előtt úgy tűnt a Barcza csapata fölényesen nyeri a tornát, ám kísértett az országos gyermek csébé: az utolsó mérkőzésen a Sárkányok itt is majdnem kiolvasztották a sajtot a szánkból, ami szerencsénkre mégsem sikerült. Bár ezen a versenyen tényleg nem az eredmény volt a legfontosabb, mégis nagyon boldogok voltunk, hogy a serleget hazai földön tartottuk! Reméljük Ádám Gyuri a felhők felett is meg volt elégedve velünk. A rigaiak második, valamint a szerbek harmadik helyét nem fenyegette semmilyen veszély. Előbbiek csak azért nem győzhettek, mert a leánytáblán (a magyar konyháért nem rajongó) értékszám nélküli kishölggyel érkeztek... 
Nagy hajrá után a hazaiak második csapata (amely döntő részt a Palczert-családot jelentette) futott be a negyedik helyre, megelőzve a szlovák, lengyel és erdélyi kvartetteket. A többi csapat is derekasan és megalkuvás nélkül harcolt, de némi szervezetlenség mutatkozott soraikban. Ennek ellenére nem kétséges, hogy minden résztvevő jól érezte magát a teljesen ingyenes, baráti hangulatú eseményen. Rengeteg ajándék és értékes díj talált gazdára, köszönhetően a kispesti és kőbányai önkormányzatoknak, az OTP-banknak, a Magyar Sakkszövetségnek és természetesen a két rendező egyesületnek, a Barcza és BEAC sportkluboknak.

Győztesek

A csapatverseny mellett két komoly díjazású kísérőtornát is rendeztünk, amin a delegációk nem csak 16 év alatti sakkozói vehettek részt. A 9 fordulós villámversenyen holtverseny alakult ki egyesületünk két versenyzője között, végül a sokszoros korcsoportos lánybajnokunk, Európa-bajnoki 7. helyezettünk Egyed Judit győzött ifj. Grimm György és a lett Limanovska Elizabete előtt. A 6 fordulós rapidtornán a szerb Bilic Milanko diadalmaskodott Egyed Judit és a romániai Farcadi Hunor előtt.
A verseny jól szolgálta a nemzetközi sportbarátság elmélyülését és a szakmai szempontokat egyaránt. Ezt a megnyitón Vinczek György kispesti alpolgármester, a záróünnepélyen pedig Simon Gábor a BEAC ügyvezető elnöke és Rácz Zoltán a Magyar Sakkszövetség főtitkára is megállapította. Mindkét eseményen megjelent Ádám György özvegye és idős szülei is, akik elsőként kaptak egy szobrász által készített bronz emlékplakettből, illetve saját sakk-könyveket ajánlottak fel a résztvevők számára.
A bírói szemmel sokoldalú, maratoni versenyvezetést Jakobetz András és Kapás Róbert végezte, a többirányú szervezést id. Grimm György és Jakobetz László.

A résztvevő csapatok meghatottan nyilatkozó vezetői megegyeztek abban, hogy jövőre Budapesten (illetve más városokban is) újra találkoznak, remélhetőleg még ennél is népesebb versenyen.

Az élcsoportok végeredményei:

U16 csapatverseny

1. Barcza Gedeon SC I. (Egyed Judit 5/4; Görög Álmos 6/5; Kelemen Szabolcs 7/4,5; Kozsik Bende 6/6; Grimm Balázs 2/2; Mészáros Márta 2/0) 21,5
2. Riga (lett) 20,5
3. Szerbia 18
4. Barcza Gedeon SC II. (Palczert Botond 7/3; Zlotov Viktor 5/2,5; Palczert Mátyás 7/2; Palczert Hajnalka 7/4; Hajdu Márton 2/2) 13,5
5. Liptovska Sachova Skola (szlovák) 13,5
6. UKS Pionier Jastrzebie Zdroj (lengyel) 12,5
7. Marosvásárhely (romániai) 11,5
8. Sárkány DSE 11,5
9. Moldova-Ukrajna nemzetközi 11
10. Pénzügyőr 6,5 pont.


Villámverseny

1. Egyed Judit 7,5
2. Grimm György 7,5
3. Limanovska Elizabete (lett) 6,5
4. Bilic Milanko (szerb) 6
5. dr. Palczert Miklós 6
6. Stabulnieks Klavs (lett) 6 pont... (32 résztvevő).


Rapidverseny

1. Bilic Milanko (szerb) 5,5
2. Egyed Judit 4,5
3. Farcadi Hunor (romániai) 4,5
4. Komarenko Dmytro (ukrán) 4,5
5. Stankovic Milos (szerb) 4,5
6.Shystarova Svitlana (ukrán) 4 pont... (36 résztvevő).

Jakobetz László


Értékes helyezések Böszörményben

2016.11.06.

Úgy tűnik Hajdúböszörmény lett a magyar sakkozás fővárosa, hiszen idén már a második országos bajnokságot rendezték az alföldi településen. (Bizonyára sokakat meglep, de e helység hazánk 4. legnagyobb területű városa!) A szervezők a lehetőségekhez képest igyekeztek kitenni magukért és sok dologban már megmutatkoztak a fejlődés jelei. Mi is igyekeztünk az elvárásainknak és a hagyományainknak megfelelően szerepelni november 2-6. között.  Mint három évtizede mindig, most is a legnagyobb létszámú küldöttséggel vettünk részt a nagy jelentőségű tornán. Ráadásul az 5 csapatunk 31 versenyzője hosszú évek óta nálunk sakkozik, 90 százalékuk pedig saját nevelésű játékosunk! Nekünk nincs szükségünk a versenyek előtti (pénzzel csábított...) villámigazolásokra, netán külföldi zsoldosokra, mivel egy nevelőklub erejét a saját tehetségei útjának egyengetése mutatja meg valójában. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a két bajnokság egyikében sem számítottunk előzetesen dobogóesélyesnek, s így a magas helyezésinknek is tudtunk örülni.

U10 - Gyermek csapatbajnokság

Mi voltunk ugyan a címvédők, de az idei csapatunkat az Élő-pontok alapján csak a 6. helyre rangsorolták. Mi azonban tudtuk, hogy játékosaink között sok (mások számára ismeretlen) ügyes gyerek van, és így a verseny utolsó 3 partijáig(!) a 2. helyen álltunk. Ám ebből a megmaradt trióból egyet sem sikerült megmentenünk és így egy hajszállal a 4. helyre csúsztunk vissza... Ebben a lefolyásban ez kicsit elkeserítette a társaságot, de bátran elmondhatjuk, hogy mindenki a képességei legjavát adta. Most egy kis balszerencsénk volt, ám összességében nincs okunk a szomorúságra. Ami külön öröm számunkra, hogy a 6. táblára az utolsó pillanatba bekerült  Szilágyi Marci a közel 300 fős mezőny egyetlen 100%-os teljesítményét (8/8 pont) nyújtotta, amiért természetesen tábladíjat kapott! Az éltáblákon jól tartották az ellenfeleket a Palczert-testvérek, Matyi és Hajni, amivel erős egységet adtak a csapatnak. A gárda közepén is jól küzdött mindenki, ám sajnos a játék hullámzóra sikerült... Tancz Janó, Németh Zéti és Máthé Geri még több edzésmunkával jobb játékossá fog válni, ebben biztosak lehetünk. Ugyanebben a korosztályban 10. helyen végzett a második csapatunk, ami szintén előkelő helyezés. Ezt elsősorban a két kicsinek, az 5. táblán vitézkedő 6 éves Hajdu Marcinak (8/6 pont) és egykori szakosztályvezetőnk unokájának, a 8 esztendős Paksai Nikinek (8/5 pont) köszönhettük. A többieknek még sokat kell tanulniuk és komolyodniuk! Érdekesség, hogy a két csapatunk 96 partijából mindössze 8 döntetlen született, ami kiváló arány és bizonyíték a megalkuvás nélküli sakkra.

Szilágyi Marci


U18 - Ifjúsági csapatbajnokság

Az első hatba kerülés óriási bravúr lett volna bármelyik csapatunktól, amire nem volt esély, de a szenzáció így sem maradt el! Második csapatunk 18. kiemeltként (!) négy NB I-es gárda ifiegyüttesét is megelőzte és a 9. helyen végzett! Ilyenre az elmúlt évtizedekben nemigen volt, a dolog szépséghibája "csupán" annyi, hogy a saját első csapatunk is a leelőzöttek között volt... A svájci rendszer köztudottan jól fizet azoknak, akik az utolsó fordulókban győzni tudnak, s a Pásztor Flóra, Pásztor Dániel, Posztós Marcell, Zlotov Viktor, Grimm Balázs, Kovács Lilla összeállítású hatosunk ezt meg is tette! Nehéz kiemelni bárkit is, de szakmailag a Pásztor-testvérek eredménye kívánkozik az élre: majdnem olyan kemények voltak az előrébb jegyzett ellenfelekkel szemben, mint a Pál utcai fiúkban a névrokonaik... Mindezek alapján a 9.-nek rangsorolt első csapatunk 16. helyével nem lehetünk elégedettek, jóllehet Don csak 2 meccsre ugrott le és a csapat nagyon fiatal korátlagú volt. Ezzel magyarázhatóak a súlyos koncentrálási problémák... A következő időszakban nagy előrelépés várható tőlük, ha a sakkszeretet megmarad.  Harmadik csapatunk a mezőny legifjúbb játékosaiból állt és tapasztalatszerzést nagyon jól szolgálta számukra az országos bajnokság. Mészáros Márti bátor játékával sokáig harcban állt a tábladíjért, ami végül nem sikerült, ám a 8/6,5 pont így is egészen kiváló eredmény! Mindenkinek köszönjük a részvételt, a szülőknek a rengeteg segítséget, és úgy éreztük méltóképpen búcsúztattuk el a ifjúsági korból kiöregedő Ngo Tan Dont és Pásztor Flórát. A kisebbek feladata pedig az ő helyükbe lépés lesz a jövőben!

Jakobetz László


Nosza, Naszály!

2016.09.18.

Hagyományainkhoz híven idén is ellátogattunk az idénynyitó Naszály Kupára, amit tizenhetedik alkalommal rendeztek meg, ezúttal is idősebb Szobi Géza emlékére. A verseny a megszokott arcát mutatta: a helyi és fővárosi csapatok mellett Szlovákia magyarlakta településéiről érkeztek sakk-klubok, kiket finom sütemények, szendvicsek és kávé fogadott a vendéglátók ajándékaként.
Az alsósoknál 13 gárda indult és nekünk csak a 2. hely megszerzésére volt esélyünk, mivel két nagyjából egyforma erejű csapatot állítottunk össze. Az elvárást teljesítettük is, sajnos a második csapatunk picivel lemaradt a dobogóról. Egyénileg Becsei Attila játszott a legjobban, 7 partiból 6 pontot szerzett és nem volt egy szabálytalan lépés miatti játszmavesztése sem... Gratulálunk neki!
A felsősöknél nem alakult igazi verseny, mivel riválisok hiányában (5 csapat kétszer mérkőzött egymással) a Palczert Botond, Kelemen Szabolcs, Kozsik Bende, Zlotov Viktor összeállítású négyesünk 12,5 pont előnnyel végzett az élen, vagyis mindössze egy döntetlent adtak le. Így természetesen mindannyian tábladíjasok is lettek! A záróünnepély után következett a tradicionális krémes- és tortaevés, amibe a szülők is besegítettek, ám az édességek így is kitartóbbnak bizonyultak...

Csapatunk

Köszönjük a játékosainknak a részvételt, a szervezőknek pedig a szíves vendégfogadtatást. Jövőre találkozunk újra!

Jakobetz László


Nem maradtunk arany nélkül!

2016.06.30.

Bár az idei korosztályos bajnokság évcsoportjai nemigen kedveztek versenyzőinknek, azért így sem zártuk sikertelenül a legjelentősebb ifjúsági egyéni tornát, ami a világversenyekre kvalifikál.

Az élre természetesen "örökös bajnokunk", Egyed Judit neve kívánkozik, aki, ha a vártnál nehezebben is, de megszerezte, sokadik korcsoportos bajnoki címét. Judit vereséggel kezdte az U16-os versenyt, majd onnan jól küzdve sikerült az élre állnia, amit az utolsó fordulóban csak meg kellett tartania. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mezőny foghíjas volt, s így a győzelem kötelező feladatként nehezedett rá. Megoldotta, s így a korosztályos válogatottba is meghívást kapott!

Egyed Judit

Második legjobb eredményünket is leányversenyzőnk harcolta ki: az Egyesült Államokban élő, de az edzőtáborunkba és a bajnokságra hazalátogató Vancsa Vera a legerősebb riválisokkal megküzdve, - "kicsiként" a korcsoportjában - értékes 5. helyen végzett az U10-es lányok közt! Vera senkitől és semmitől nem ijedt meg (még a lellei vidámparkbeli hullámvasutaktól sem), és több gyanús állást megfordítva előzte meg esélyesebb vetélytársait. Ugyanebben a korcsoportban Nyers Lili 9. helyével is elégedettek lehetünk, Palczert Hajnalka 13. helyezésével és főleg játékával már kevésbé...

A legkisebb lányoknál Paksai Niki nem tudta megismételni a rapidbajnokságon elért bravúrját, az okok megfejtése várat magára...

A fiúknál ismét csak Hajdu Marci eredménye és bátor stílusa kívánkozik az élre. Élete első írós versenyén, 6 esztendős óvodásként 50%-ot teljesíteni, nagy siker az U8-as korosztályban! Marci jól megbirkózott a számára szokatlan körülményekkel és szép győzelmekkel alapozott a jövő évi tornára.

A tízéves fiúknál három versenyzővel voltunk érdekelve és bizony mindannyiuktól többet vártunk. Tancz Janó és Palczert Matyi 9/4,5-es eredménye a középmezőnyhöz lehetett elég, Becsei Attila pedig nagyon rossz formában sakkozott...

Az U12-es fiúk teljesítményét is szinte szó szerint úgy értékelhetjük, mint az előző korcsoportét. Mindhárom sakkozónknak voltak jó partijai, de az összeredményük elmaradt a várakozástól. Kozsik Bende számszakilag hozta magát, ám a partikban több volt. Kelemes Szabi teljesen elkészült az erejével a két duplafordulóval rendezett tornán, míg az újonc Daróczi Petinek komolyabban kellene vennie egy országos bajnokságot!

A 14 éves fiúk mezőnyében Palczert Botond jól küzdött, nagy kedvvel sakkozott, ám "félvonalnál" így sem tudott többet elérni.

Az U16-os korosztályban Gyimesi Peti - bár egy partival kevesebbet játszott - az elért 4 pontjával legkevésbé sem lehet elégedett...

A legidősebb fiúknál Posztós Marcell sajnos nem tudta a papírformát felborítani, de a sakk-kedve emiatt nem tört meg, s ez a fejlődése záloga lehet.

Összességében elmondhatjuk, hogy a verseny hasznos volt számunkra, lemérhettük, hol tartanak játékosaink a páratlan évükben, s bízunk benne ez jövőre jobb helyezésekben fog megmutatkozni. Köszönjük minden szülő áldozatos munkáját, amivel nem csupán saját gyermekük, hanem az egész csapat összefogását erősítették!

Jakobetz László


V4-es találkozó a két Tátra között

2016.06.26

Már közel egy évtizede, hogy minden évben meghívást kap egyesületünk a helyi sakkiskola vezetőitől Liptószentmiklósba (Liptovsky Mikulasba) a Visegrádi Négyek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) sakktalálkozójára.

Az idők folyamán egyre rangosabb versennyé nőtte ki magát a rendezvény. A kezdeti időkben még - a hazai viszonyainkhoz hasonlító kollégiumi elhelyezés és versenyhelyszín volt a jellemző. Harmadik éve azonban már az egyik legnívósabb versenykörülmények fogadják csapatainkat ezen az Alacsony- és a Magas Tátra között fekvő hangulatos kis településen. A szállás, étkezés és a versenyterem is egyben, a Tatralandia Aquapark területén találhatóak. Így a résztvevők nemcsak a sakkjátéknak hanem a csúszdák világának is hódolhatnak - szabadidejükben. A szállásunkként szolgáló, teljeskörűen felszerelt apartmanok minden igényt kielégítőek és a (teljes) ellátásra sem lehet semmi panasz. Vagyis a feltételek abszolút ideálisak voltak egy jó versenyhez.

A korábbiakban többször is vettünk részt éremesélyes csapattal, de egy holtversenyes bronzéremnél előbbre nem jutottunk. Idén viszont nem is lehetett vérmes reményünk: A kiutazó fiatal csapatunk számára (mely a 4 V4-es országot valamint Oroszországot képviselő 14 csapatból 11. helyen volt kiemelve) csak a tisztes helytállás lehetett a célkitűzés, melynek úgy ahogy sikerült is megfelelni. A 8 fordulós verseny során kétszer tudott győzni és kétszer döntetlenezett együttesünk. Egyénileg nézve az 1-es tábla nagy kihívás volt Görög Álmosnak, aki igyekezett is a csapat vezére lenni. Sok remijével végül ugyan 4,5 pontot szerzett vagyis csapatunk legeredményesebbje lett, de még ő is többet várt magától. A 2-es és 3-as táblán Zlotov Viktor és Grimm Balázs szerepeltek, ők 3 illetve 3,5 pontot gyűjtöttek - de azért bennük is maradt talán 1-1 pont. Leányversenyzőnk a 4-es táblán Mészáros Márti volt, akit mint a mezőny legfiatalabb és legkevésbé rutinos versenyzőjét bizony kicsit féltettünk is, de sikerült ránk cáfolnia: két, esélyesebb ellenfelét is megadásra késztette.

Az idei verseny 6 napos volt (június 21-től 26-ig.), ami több előző évihez képest is (azok ugyanis csak 5 napig tartottak) lazább lebonyolítást jelentett. Ebből következően és a rendkívül jó időnek is hála - bőven jutott idő az egyik szabad délután a strandolásra, valamint a másik szabad délután a már hagyományosan megrendezett Élősakk bemutató megtekintésére is. Sőt, ez utóbbinak nemcsak szemlélői voltunk, hanem Viktor révén tevőleges résztvevői is. Ráadásul komoly szerep jutott Neki, hiszen világos huszárként minőséget nyerve egészen az ellenfél alapsoráig hatolt - s nem ő tehetett róla, hogy a világos bábuk "mozgatója" végül is csak remiig jutott.

csapatkép

Mostani vendégeskedésünket természetesen az előző évekhez hasonlóan viszonoznunk illik, vendéglátóink (Ivan Juraj és Karol Pekar) kiváló házigazdák voltak. Ezen feladatunknak a tervezetten novemberben megrendezésre kerülő I. Ádám György Emlékversenyen kívánunk eleget tenni. (A versenyről részletes információt hamarosan megjelentetünk a honlapunkon.)

A verseny részletes eredménye:

http://chess-results.com/tnr221592.aspx?lan=4&art=0&turdet=YES&flag=30&wi=984

A versenyen készült képek pedig itt tekinthetőek meg.

id. Grimm György


Nemzetközi sakktorna a hármashatárnál

2016.06.06.

A Barcza-BEAC SC játékosai 2016. május 30. - június 2. között a lengyelországi Ustronban megrendezett versenyen vettek részt, a lengyel-cseh-szlovák határ közelében. A település ismert síparadicsom, Újbuda testvérvárosa. A főszervező, Krzysztof Kordela ennek megfelelő, visszatérő vendégekhez illő fogadtatásban részesítette hétfős versenyzői küldöttségünket. A többnapos esemény jó hangulatban és gyönyörű környezetben zajlott le, a torna menete, lebonyolítása és díjazása professzionális volt. (A gyerekek egyedül a szláv konyha remekeiről mondtak volna le szívesen.) A négycsoportos nemzetközi versenyen játékosaink lengyel, cseh, szlovák, belorusz, moldáv és ukrán versenyzőkkel és csapatokkal mérhették össze tudásukat a hét forduló során. Külön örömünkre szolgált, hogy egyesületünk újdonsült FIDE-mestere, Ngo Tan Don megnyerte a legerősebb kategóriát és a (magyar szemmel megdöbbentő nagyságú) 300 eurós első díjat. Kiemelkedik Hajdu Marci sikere is, aki a nála 8-10 évvel(!) idősebbek között a középmezőnyben végzett. Ezután egy héttel megnyerni a budapesti óvodás bajnokságot, igazán gyerekjáték volt.

csapatkép

Klubunk játékosai az alábbi eredményeket érték el a meghirdetett négy kategóriában:
"A" kategória (egyéni, 1800 FIDE pont felettiek, 18 résztvevő): 
1. Ngo Tan Don 5,5 pont 12. ifj. Grimm György 3 pont
"B" kategória (egyéni, 1800 FIDE pont alattiak, 32 résztvevő):
27. id. Tancz János 2,5 pont
"C" junior kategória (egyéni, 1998-ban vagy később születettek, 26 résztvevő):
14. Hajdu Márton 3 pont
"D" kategória (csapatverseny, 2004 és fiatalabbak részére, 12 csapat):
6. Barcza-BEAC 7 csapatpont (ifj. Tancz János 4, Daróczi Péter 3,5, Sulyok Eszter 4 pont)

Jakobetz László és id. Tancz János


Nagy sakkválasztó

2016.05.29.

Immáron negyedik éve egyedüli sakkcsapatként veszünk részt a sportágválasztókon, a tavaszin, a nyárin és az őszin. Hála annak a csapatnak, amely segíti a munkám minden évben közmegelégedésre tesszük a dolgunkat. Feleségem és leányom mellett Bozay Gergely Wagner Ildikó, Csizmadia Alexandra, Vass Lajos, Kovács Krisztián állandó jellegű segítőim. Ezen a rendezvényen pénteken Veronika lányom és Wagner Ildikó, szombaton Lajos és Krisztián mellett Grimm Gyuri emelte a rendezvény színvonalát. feleségem, Őszné Matkó Andrea információ nyújtásban, a táborokra való felhívásban segített. A Petőfi Sándor Gimnázium diákjai, s ezen belül osztályom a 9.b és a 10.b nagyon sokat segítettek. Ha kellett szórólapot osztottak, ha kellett a kicsi gyerekekkel színeztek, kifestőztek, játszottak, ha kellett a téri sakk mellett csináltak kedvet a sakkhoz. A mellettünk lévő placcon pénteken Köllner Ödön állt helyt mint a dáma, a gó tudora, s szombaton Katona Csaba és Farkas Dávid tette ugyanezt. Azt érdeklődők szimultánon vehettek részt, egyéni sakkoktatásban részesültek, illetve számos alternatív sakkal is megismerkedtek. A nap végére avval a biztos tudattal mentünk haza, hogy újabb emberekkel szerettük meg a szellemi sportokat.

Grimm György szimultán közben

Ősz Gábor


Rapidok voltunk!

2016.05.16.

Érmek számában azonosan, ám fényességében a tavalyi eredményünket is felülmúlva szerepeltünk a 2016-os hajdúböszörményi országos korosztályos egyéni és csapat rapid bajnokságon!  Az Észak-alföldi város harmadik alkalommal adott otthon hazánk villámkezű ifjúsági sakkozóinak, akik az egyéni versenyen 12, a csapattornán pedig 3 korcsoportban versengtek egymással. Mi a legnépesebb küldöttséggel, 35 indulóval vágtunk útnak, s bíztunk benne, hogy nem csak létszámban leszünk a legnagyobbak, hanem teljesítményben is. Nem kellett csalatkoznunk, hiszen a Barcza-BEAC versenyzői az érem- és ponttáblázat 2. helyén végeztek, s emellett sok, nagy csatában kivívott értékes helyezést szereztek! Minden játékosunk becsülettel küzdött és aki nem végzett az élcsoportban, az is rengeteg versenytapasztalattal gazdagodott. Tekintsük most át sakkozóink szereplését:

U8 lányok:

Egyetlen versenyzőnk, Paksai Nikoletta harcban volt a második helyért a körmérkőzés során, ám holtversenyes társától kikapott, s így bronzérmet szerzett 9 partiból 6 ponttal! Niki nagypapája, Ádám Gyuri - aki nagyon hiányzik a csapatunkból - elégedetten és büszkén mosolyog most fent... 

U8 fiúk:

Az egyik legnagyobb sikerünket itt értük el, hiszen a 2010-es születésű Hajdu Márton a két évvel nagyobbak között kiharcolt 6. helye hatalmas bravúr! Ám Marci sakkszeretetét látva biztosak lehetünk benne, hogy ebben a korcsoportban fog ő még előrébb is végezni! A vele egyidős Ónodi Miklós is becsülettel harcolt, de a verseny végére elfáradt. Kétszer még ő is javíthat a nyolc évesek között.

U10 lányok:

Az egész torna legnagyobb - számunkra kellemes - meglepetését Kreiter Lilla okozta azzal, hogy világversenyeken dobogós riválisait legyőzve, előttük lett bajnok! Megérdemelten emelte magasba a kupát a dobogó tetején, tudván, hogy ezt a sikert már nem veheti el tőle senki!

U10 fiúk:

Ebben a korcsoportban is teljességgel elégedettek lehetünk, hiszen négy résztvevőnk a mezőny első felében zárt. Ez különösen Palczert Mátyás és Becsei Attila esetében biztató, mivel az előttük végzett összes versenyző jövőre kiöregszik. Ugyanakkor Tancz JánosÓnodi Tamás és Szilágyi Márton is egy év alatt sokat fejlődött és így ősszel bizakodva vágunk neki az országos gyermek csb-nek is.

U12 lányok:

Mindhárom lányunk közel állt egy jelentős sikerhez, ám a végére elfogyott a lendület. Ez különösen Palczert Hajnalka és Ónodi Emese esetében fájdalmas, akik 6 parti után 4 ponttal a közvetlen élmezőnyben álltak, de aztán összesen már csak egy pontra futotta az erejükből (az is egymás ellen). Helyezésük így is dicsérendő Nyers Lilivel együtt, jövőre javíthatnak.

U12 fiúk:

Kozsik Bendétől és Kelemen Szabolcstól picit többet vártunk, csakhogy Bendének a verseny eleje, Szabinak a vége nem sikerült jól. Pontszámban nem voltak messze még a bajnoktól sem, ám ilyen sűrű mezőnyben nem lehet kétszer veszíteni egymás után. Németh Zétény, Veress Csongor és Gergely Dániel eredménye többé-kevésbé megfelel a realitásoknak és az elvégzett edzésmunkának.

U14 lányok:

Kovács Lilla veretlenül kivívott első helye teljesen megérdemelt. Nyugodt pozíciós stílusával nem tudtak mit kezdeni legnagyobb ellenfelei sem, szinte mindegyik rangadót megnyerte, s ez körversenyen behozhatatlan előnyt jelent. Gratulálunk!

U14 fiúk:

A korcsoportváltáson átesett Palczert Botond küzdőszellemével és eredményével elégedettek lehetünk, Krasznai Csabáéval már kevésbé...

U16 lányok:

Egyed Judit évek óta korosztálya legjobbja, így papírforma győzelme senkit nem lepett meg. Végig biztos kézzel játszva utasította maga mögé a mezőnyt. Bravó!

U16 fiúk:

Görög Álmos 6. helyezése nagy siker, de a dobogó is reálisan elérhető lett volna egy kicsit több bátorsággal. Zlotov Viktor és Schmidt Richárd eredménye teljességgel elfogadható, jó néhány maguknál erősebb sakkozót is legyőztek. Viszont Pásztor Dánieltől a jó kezdés után többet vártunk, ám ehhez a verseny közepét nem lehet átaludni...

U18 lányok:

Pásztor Flóra pár nappal az érettségije előtt kitűnően helyt állt! Holtversenyes második helyezése önmagáért beszél, s csupán a legminimálisabb különbségű Berger-Sonneborn értékelés miatt szorult le a dobogóról, de elkeseredésre így sincs oka!

U18 fiúk:

Itt sem volt szerencsénk a holtversennyel, s így Ngo Tan Donnak nem sikerült zsinórban harmadszor is elnyernie a bajnoki trófeát. Tehetségét mutatja, hogy tört részét foglalkozik a sakkal, mint ellenlábasai, rapid műfajban mégsem tudják őt egyértelműen megelőzni.

Díjas játékosaink


A csapatversenyekre érkeztek további erősítéseink, ennek ellenére sehol nem számítottunk bajnokesélyesnek. Ehhez képest az utolsó fordulót úgy kezdtük, hogy három csapatunk befuthatott volna akár az első helyre is. Ez most nem sikerült sehol, de jövőre a korosztályok sokkal kedvezőbbek lesznek számunkra!

U10 csapat:

Mindhárom csapatunk fiatal korátlagú volt, s így a Barcza (Palczert Mátyás, Tancz János, Kreiter Lilla, Szilágyi Márton) megszerzett bronzérme kifejezett bravúr kategória! Tancz János 6/5 egységgel lett a legjobb pontszerző, de mindenki kitett magáért és ennek köszönhetően - az állások alapján - az utolsó fordulóban az aranyérem is elérhető közelségbe került. A BEAC I. (Ónodi Tamás, Becsei Attila, Hajdu Márton, Paksai Nikolett) 7. helyére is büszkék lehetünk, kiknek - egyetlen döntetlen kivételével - az összes partijuk eldőlt! (Az 1. és 3. táblán szereztük a legtöbb pontot, 6/4-et.) A BEAC 2. rutinszerzésre érkező gárdája két meccset is megnyert, amivel meg lehetünk elégedve.

U14 csapat:

Bár a tavalyi második helyünket nem tudtuk megismételni, ám elképesztő közel voltunk hozzá! Elég csak a végeredményre ránézni és látható, hogy a 2. helyezett, valamint a 8. helyen végzett Barcza I. (Kelemen Szabolcs, Palczert Botond, Kozsik Bende, Kovács Lilla) között mindössze egy pont volt a különbség. Az első táblásunk 6/5, a 3. táblásunk 6/4,5 ponttal hozta magát, a másik két deszkán viszont elmaradtunk az elvárástól... A Barcza 2. és 3. csapatainak vérmes reményeik nem lehettek, tanulási célzattal játszották végig a versenyt, amivel maximálisan elérték céljukat.

U18 csapat:

Mindkét gárdánk nagy szívvel küzdött és ennek megfelelően az első tízben végeztünk. A Barcza I. (Ngo Tan Don, Egyed Judit, Wanger Tamás, Görög Álmos) 5. helyét elsősorban a 2. táblásunk kiváló szereplésének köszönhetjük: Egyed Judit itt is bizonyított 6/5-ös mutatójával! A 10. helyre befutott Barcza 2.-ben (Pásztor Flóra, Pásztor Dániel, Szabó Miklós, Zlotov Viktor, Schmidt Richárd) cserélgette egymást, s itt szintén a lányjátékosunk bizonyult a legszorgosabb pontgyűjtőnek (5/3,5 pont).

A szakvezetői feladatokat rutinos törzsgárdánk végezte, Jakobetz László, Grimm György, Ősz Gábor, Ádám Olga és Palczert Miklós személyében. Mellettük belépett a csapatvezetők és személyi edzők sorába ifj. Grimm György is, akinek ez a feladatkör igazán csekélységnek tűnik egy-egy hivatásos focibíráskodás mellett... :-)))

Minden indulónknak köszönjük a részvételt, s jövőre még több játékossal szeretnénk öregbíteni klubunk hírnevét!

A részletes végeredmények itt tekinthetőek meg, a versenyen készült képek pedig a galériában találhatóak.

Jakobetz László


Mattok - nem középiskolás fokon

2016.04.30.
 

A 2016-os MEFS sakkbajnokság magas színvonalon került megrendezésre az ELTE Dayka Gábor utcai kollégiumában. A rendkívül erős mezőnyben (amiben a házigazda ELTE-sek indultak legnagyobb létszámmal) 2 hölgy és 30 férfi sakkmat(t)ador - köztük egy nagymester, két nemzetközi mester és öt FIDE-mester - lépett az arénába, hogy eldöntse az idei bajnoki címeket. Kovács György MEFS főtitkár-helyettes köszöntő szavai után a résztvevők egyperces néma felállással emlékeztek Ádám Györgyre, az egyetemi sakkozás apostolára, majd kezdődhetett a 9 fordulós, 15-15 perces rapid küzdelem.

A verseny esélyesei, a világversenyeket is megjárt címviselők - miközben egymással keményen megküzdöttek - azonnal az élre álltak, s ez nagyjából így maradt a torna utolsó fordulójáig, amikor is a következő papírformának nevezhető végeredmény született. Ám az amatőr sakkozók sem maradtak sikerélmény és különdíjak nélkül a ritka sportszerű vetélkedésben. Amidőn a versenyzők a mattokat adták egymásnak - nem középiskolás fokon - a hangulat kellemes maradt, s ősz hajszálakat is csupán a bírók fején láthattunk a szépen felújított versenyterem falai között...

A tornavezető az ELTE képviseletében Jakobetz András, a BEAC részéről pedig Kapás Róbert, Jakobetz László és Grimm György voltak.

 
Az egyéni verseny végeredménye:
 • 1. Mihók Olivér (BME) 7,5
 • 2. Antal Tibor Kende (SZTE) 7,5
 • 3. Lizák Péter (BCE) 6,5
 • 4. Bohati Tamás (SZIE) 6
 • 5. Grimm Dániel (ELTE) 6
 • 6. Juhász Barbara (SE) 6 pont.
(32 résztvevő; a holtversenyeket a Buchholz-számítás döntötte el.)

 • Legjobb női versenyzők: Juhász Barbara, Varga Klára (KRE - 5 pont).
 • Legjobb ELTE-BEAC versenyző: Grimm Dániel.
 • Legjobb 1900 alatti versenyző: Varsányi Gábor (ELTE - 5 pont).
 • Legjobb 1700 értékszám alatti versenyző: Kiss Alpár (ELTE - 4 pont).
 • Legjobb értékszám nélküli versenyzők: Sütő Sándor Tamás (DE - 2 pont), Vass Márk (BME - 1,5 pont)

A csapatverseny végeredménye:
 • 1. ELTE (Grimm Dániel, Halák Miklós, Varsányi Gábor) 16,5
 • 2. BME (Mihók Olivér, Jacsó Ádám, Vitályos Márton) 16
 • 3. BCE (Lizák Péter, Suhajda Attila, Paál András) 14
 • 4. DE (Balogh Dávid, Samók Gábor, Sütő Sándor Tamás) 9,5 pont.
 • (4 csapat)          

Grimm Dániel

Jakobetz László


Elhunyt Ádám György, sakkszakosztályunk vezetője és legendás alakja

2016.02.13.

"Egyik legrégebbi tagját, egy kiváló sportembert veszített el egyesületünk: életének 62. évében, február 9-én elhunyt Ádám György a sakkszakosztály vezetője.

Gyuri 1954. augusztus 11-én született Budapesten. A sakkozással gyerekkorában ismerkedett meg. Diákévei alatt mélyült el jobban a királyos játék rejtelmeiben és egy életre rabjává vált. Az 1970-es évek elején egyetemista került a BEAC csapatába és több mint négy évtizedig szolgálta a klubot. A ranglétra összes fokát végigjárta: versenyzőként mesterjelölti szintig jutott, játékára minden körülmények között lehetett számítani. Később csapat-, majd szakosztályvezető lett, s ennek eredményeként beválasztották az egyesület elnökségébe is, aminek haláláig tagja maradt.

Mindeközben versenybírói és sakkoktatói végzettséget szerzett, ám munkássága sakkvezetői és szervezői területen volt a legkiemelkedőbb. Családjával együtt ő rendezte Budapest történetében a legtöbb gyerek-sakkversenyt, több százat! Az óvodások országos bajnokságának ő volt a kitalálója és megvalósítója is, és hosszú évek óta több kerületben szervezte a diákolimpiákat és Sakksuli Kupát is. Szívén viselte a főiskolások és egyetemisták bajnokságait, és hivatalos válogatott csapattalálkozókat is rendezett számukra, amire sokszor a magyar delegáció vezetőjeként elkísérte csapatát.

Emellett a visegrádi tornái külföldön is ismertek voltak, sok olyan gyermek játszott rajtuk, aki később nagymesteri címet szerzett. Nemzetközi kapcsolatait is kitűnően ápolta. Szeretett utazni, több tucatszor tett eleget - oda-vissza alapon - külföldi meghívásoknak.

Ádám György utolsó partija
Az utolsó partijában a sötét figurákat vezetve győzött (jobbról)

1989-től kezdve a BEAC anyaegyesületében, a Barcza Gedeon SC-ben volt szakosztályvezető. Kezdetben a gyerekei, később csapatának versenyzői, mostanában pedig az unokái pályafutását egyengette mérhetetlen szeretettel és alázattal. Derűs, optimista, mindenkihez és mindenhez segítőkész hozzáállással vezette gyerek-klubját. Irányítása alatt a kis egyesület a legnagyobbá vált hazánkban: évtizedek óta a Barcza-BEAC versenyzői indulnak a legnépesebb létszámmal az országos korcsoportos versenyeken, előfordult olyan év, amikor az ifjúsági csapatbajnokságon tíz csapattal képviselték magukat!

Az élete volt a sakkozás, amit polgári munkájával jól összehangolt. Mindig megbízhatóan, gyakran éjszakába nyúlóan oldotta meg csapatai ügyes-bajos dolgait, miközben maradt ideje másokra is odafigyelni. Ezért is lehetett a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságában húsz esztendőn keresztül, s kapta meg a Magyar és a Budapesti Sakkozásért Díjat is.

Példamutató családapa és idős szüleit támogató fiú volt.

Múlt vasárnap még győzelemre vezette figuráit és csapatát, megírta az esedékes számlákat, megtartotta szakosztálya közgyűlését. Utána elment szüleihez elköszönni, s szinte onnan indult a kórházba...

Sajnos a sors nem volt kegyes hozzá, de boldog, teljes életet élt. Hiányát az egész magyar sakktársadalom és 59 esztendős szakosztályunk is meg fogja érezni.

Nyugodj békében barátunk, Gyuri!"

A megemlékezést Ádám György barátja, Jakobetz László írta.

Ádám Györgyöt február 24-én, szerdán 10 óra 30 perckor helyezik végső nyugalomra a Pesterzsébeti temetőben (XX. Temető sor).

Kis Róbert beac.hu


Felvidéki portya és normandiai partraszállás

2015.07.20.

Barcza-BEAC SC ifjú sakkozói idén nyáron is többfelé kalandoztak Európában, felkészülendő az őszi eseményekre. 2015. június 25-28. között a hagyományos liptószentmiklósi U18-as csapatversenyen szerepelt a gárda Pásztor Péter vezetésével. Az egykori magyar városban Ivan Juraj versenyigazgató idén is igazán méltó körülményeket és kísérőprogramokat biztosított a négy visegrádi ország 14 csapata számára. A játék nekünk már nem ment ilyen jól, és az utóbbi időben sajnos az egész világon egyre jobban elterjedő csapatgyőzelmi pontszámítás (3-1-0) sem kedvezett számunkra, ami csak a 9. helyre volt elég. Némi vigasz csupán, hogy Pásztor Dániel 7/5,5 ponttal kis híján tábladíjas lett. Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve ez nem túl fényes, de jövőre lehet javítani. Viszont a verseny legérdekesebb partiját első táblásunk Medve Márk játszotta, amire - ha nagymesterversenyen váltják -, bizonyára bekerül a "halhatatlan kihagyások" közé.

Végeredmény:
 • 1. Interchess (cseh) 18
 • 2. SK Osuske (szlovák) 16
 • 3. Liptovska Sachova Skola A (szlovák) 14
 • ...
 • 9. Barcza Gedeon SC (Medve Márk, Görög Álmos, Pásztor Flóra, Pásztor Dániel) 9 pont.

Néhány nappal később sokkal jobban ment a csapat másik felének a játék a kontinens nyugati felében, ugyanis Szabolcsi János nemzetközi mesternek köszönhetően idén is folytatódott az a hagyomány, mely szerint magyarok is részt vehettek Franciaország egyik legnagyobb szabású nyári sakkversenyén.

Saint-Lôban, a normandiai kisvároskában, július 5-12. között már 17. alkalommal rendeztek nemzetközi sakkfesztivált. A 20 országból érkezett közel 400 sakkozó három kategóriában ült asztalhoz. Izgalmas, látványos partik zajlottak mindegyikben, végig kiélezett küzdelem folyt az érmes helyekért és a díjakért. Emellett számos kiegészítő program tette igazán feledhetetlenné a résztvevőknek a bő egy hetet.

A magyar színeket a nyílt csoportban Grimm Dániel és Grimm György képviselte. Kisebb meglepetésre Gyurinak sikerült jobban a verseny, köszönhetően az utolsó három fordulóbeli győzelmének: 6,5 ponttal a holtversenyes 3. helyen végzett. Bátyja hiába maradt veretlen (3 győzelem mellett 6 döntetlen), több kínálkozó lehetőséget is elszalasztott a jobb helyezés eléréséhez.

Ezen kívül két gyerekcsoportban is rendeztek versenyeket, közülük a nagyobbik, 2000 Élő alattiban Grimm Balázs 5 ponttal a 163 induló közül a középmezőny elején végzett.

Az Open Coquereau csoport végeredménye (9 forduló, 92 résztvevő):
 • 1-2. Miron Lucian-Costin (román), Stets Dmitrij (ukrán) 7,5
 • 3-9. Ninov Nikolaj (bolgár), Ohotnik Vladimir (francia), Csihancsuk Vladimir (fehérorosz), Polej Vladimir (fehérorosz), Maris Ivo (holland), Zarubitszkij Vjacseszlav (fehérorosz), Grimm György 6,5
 • 10-16... Grimm Dániel... 6 pont

Grimm György
Grimm György a verseny főszervezőjével

Jakobetz László és id. Grimm György


Újbuda kiváló edzője titulussal tüntették ki sakkcsapatunk edzőikonját, Jakobetz Lászlót!

2015.02.23.

2014. évi sportszakmai teljesítménye alapján "Újbuda Kiváló Edzője" címre terjesztették fel legendás ifjúsági sakkedzőnket, Jakobetz Lászlót. FIDE-mesterünk születése óta - néhány évet leszámítva - XI. kerületi lakos. Nem mindennapi pályafutás az övé klubunk színeiben: negyedévszázada a BEAC sakkozója, 1993 óta vezető- és utánpótlásedzője, 2002-től 2013-ig az NB I-es csapatkapitánya, míg 2009-ben vezetésével együttesünk legjobb budapesti csapatként az 5. helyen végzett. Irányításával a tanítványaira épülő szakosztály szinte mindig a legmagasabb osztályban játszik - vagy jut vissza. Az elmúlt 25 esztendőben sok száz újbudai gyereket tanított meg sakkozni, illetve vezetett el a mesteri címig, válogatottságig. Legnevesebb tanítványai, akikkel kezdő koruk óta foglalkozott:

Gara Anita és Gara Tícia női nagymesterek, sokszoros olimpikonok, többszörös magyar bajnokok

Boros Dénes nemzetközi nagymester, ifjúsági csapatvilágbajnok

Antal Gergely nemzetközi nagymester, ifjúsági csapat Európa-bajnok

Pintér Gábor nemzetközi mester

To Nhat Minh nemzetközi mester

Torma Róbert nemzetközi mester

Dencsi Tibor FIDE-mester

Radnai Ádám FIDE-mester

Grimm Dániel FIDE-mester

Antal Ágnes női FIDE-mester

Mindemellett a 12 év alatti korosztályban tanítványai megszámlálhatatlan magyar bajnoki címet és érmet nyertek, a diákolimpiákon játékosai és iskolái rendre az élmezőnyben végeznek. Növendékei közül Radnai Ádám szerzett Európa-bajnoki címet a 8 év alattiak között. A fenti eredménysornak köszönhetően 1996-ban Kiváló Nevelő Munkáért kitüntetést kapott az OTSH-tól, majd két évvel később a Gerevich-alapítványtól ösztöndíjat. 2008-ban pedig a Sportegyesületek Országos Szövetségének emlékérmével tüntették ki.

Jakobetz László 2001 óta országos versenybíró, míg egy évvel később szakedzői pályafutásba kezdett. Szakírói és sakktörténeti munkásságát kilenc könyv és több száz cikk fémjelzi. Mindezeken kívül levelezési sakkban világválogatott volt, valamint senior nemzetközi mesteri címmel rendelkezik, amit a világbajnoki döntőbe jutással érdemelt ki. 2009-től 2014-ig bezárólag a Budapesti Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának vezetője, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyik 2013-as sakk-kerettantervének szakértője, tavaly óta a Sakktörténeti Bizottság első embere. Klubunk ezúton is gratulál kitüntetéséhez, dicső pályafutásához!

Kis Róbert beac.hu


A Barcza Gedeon SC neve is felkerül a nagykanizsai Batthyány Vándorserlegre!

2013.09.17.

2013. szeptember 13-15. között rendezték Nagykanizsán a XXV. Batthyány Kanizsa Kupát mely egyben a IV. Bagonyai Attila emlékverseny nevet is viselte. A nagy hagyományokkal bíró nemzetközi ifjúsági egyéni- és csapatverseny idén először volt Fide rapid élős elszámolású. 6 korcsoportban 125 fiatal mérkőzött, 9 fordulóban 45-45 perces meccseken a dicsőség megszerzésén kívül az értékes díjakért. A hazai élklubok játékosain kívül szlovén és horvát sakkozók is színesítették a mezőnyt.

Csapatkép

A Barcza Gedeon SC színeit ezúttal hárman képviselték, nevezetesen a Grimm testvérek. Nem is akárhogyan! Az U18-as korosztályban Grimm Dániel 100 %-os teljesítménnyel mind a 9 partiját megnyerve lett aranyérmes. Mivel az egész mezőnyben az egyetlen hibátlan teljesítmény az Övé volt, a legjobb fiújátékos különdíját is elnyerte. Az U16-osok között (a tavalyi győztes) Grimm György 9/6,5-ös mutatóval bronzérmet szerzett. Az U14-es csoportban, a még ebben a korcsoportban elsőéves Grimm Balázs a megszerzett 5 pontjával szintén méltón helytállt. A 3 kiváló teljesítmény pedig nem is eredményezhetett mást mint az összetett első helyet. Két ponttal utasították a fiúk maguk mögé a házigazdák csapatát, s további féllel a 2011-ben győztes horvát gárdát.

A 2003-ban alapított vándorserleget tehát - melyre 2007-ben már a BEAC neve is felkerülhetett - egy évig a Barcza Gedeon SC csapata őrizheti!

id. Grimm György


Kalandozó barczások sakksikerei Lettországban

2013.09.05.
Csapatkép
A csapat

Idén kilencedik alkalommal rendezték meg 2013. augusztus 25-31. között Lettország fővárosában, Rigában a Baltic School Chess Festivalt.

Egymás utáni harmadik évben képviseltette magát hazánk, azon belül is a Barcza Gedeon SC ifjúsági sakkcsapata. Az előző két alkalom bronz- és aranyérme nem kis elvárást jelentett játékosaink részére.

A tavalyihoz képest eggyel kevesebb: 4 ország (Lettország, Észtország, Oroszország és Magyarország), de a korábbinál hárommal több, vagyis 23 csapat vett részt a megmérettetésen. Csapatunk jelentősen kicserélődött, a címvédő alakulatból csupán Grimm György maradt hírmondóként, társai Medve Márk, Ngo Tan Don és Egyed Judit voltak.

A hétfordulós, svájci rendszerben lebonyolított négyfős csapatversenyen az erőviszonyok úgy rajzolódtak ki szinte már az első forduló után, hogy négy csapat közül fog kikerülni a majdani győztes és a további dobogósok. Végig izgalmas fej-fej melletti küzdelem zajlott, 2-2 fordulóban álltunk egyedül vagy holtversenyben az első helyen, de végül is 1 pont különbséggel a korábbi kétszeres győztes szentpétervári Petrovszkaja Ladja 1-es csapata mögé szorultunk. A dobogó alsó fokára onnan a hazai, rigai csapatot leszorítva egy másik orosz egyesület léphetett fel. A klub éremtárából még hiányzó ezüstéremhez játékosaink 19 pontot gyűjtve az alábbi megoszlásban járultak hozzá:

 • 1. tábla: Medve Márk 7/4
 • 2. tábla: Ngo Tan Don 7/6 - ezzel tábladíjas
 • 3. tábla: Grimm György 7/5
 • 4. tábla: Egyed Judit: 7/4

A verseny szervezése, körítése idén sem hagyott semmi kívánnivalót maga után. A verseny és a szállás az előző évekhez hasonlóan egy helyen, az Óvárost határoló Daugava folyó túlpartján, a nívós, Radisson Blu Daugava Hotelben volt. A díjazottak ebben az évben is esztétikus üvegplakettekkel és kupákkal, valamint a Mihail Tal Alapítvány által felajánlott pénzdíjakkal lettek gazdagabbak.

A kiegészítő programok közül a két nagymestert és egy nemzetközi mestert is felvonultató snellversenyen Ngo Tan Don 8., az ifjúsági versenyen résztvevők közül a legjobb lett. Két szimultánon is részt vettünk: Miezis Normunds nagymesterrel szemben ráadásul pozitív mérleggel végeztünk (Ngo Tan Don győzött, Egyed Judit, Medve Márk és Grimm György döntetlent ért el), ám a Jusefs Petkevich nagymester elleni 3 döntetlennel (Ngo Tan Don, Medve Márk, Grimm György) sem szégyenkezhetünk.

A sakktáblák melletti csatározások után azonban újabb, nem várt kalandok következtek: a technika ördöge közbeszólt, alighogy hazaindultunk autónk meghibásodott, ami további napokra a városban marasztalt minket. Ezt a gyerekek, akik így pár nap késéssel kezdhették az új tanévet, persze egyáltalán nem bánták. :)

Összességében számos élménnyel gazdagodtunk idén is, és ezúttal sem ejtettünk csorbát sem a Barcza Gedeon SC, sem a magyar ifi sakkozás becsületén.

id. Grimm György


Barczás ifi sikerek a Balti tenger partján

2012.09.13.
Csapatkép
A csapat

Idén már 8. alkalommal rendezték meg 2012. augusztus 27. és szeptember 1. között Lettország fővárosában, Rigában a Baltic School Chess Festivalt.

Az ifjúsági sakkviadal elsősorban a Baltikumból és közelebbi-távolabbi környezetéből érkező nemzetek klubcsapatainak versengéséről szól. Az elmúlt évek során számos címviselő ifi tehetség emelte a verseny színvonalát (GM Vladimir Fedoseev, IM Aleksandr Ulanov, IM Eduard Gorovykh és IM Daniil Lintchevski).

Idén 5 ország (Lettország, Litvánia, Észtország, Oroszország és Magyarország) 20 sakkcsapata vett részt a megmérettetésen, hazánkat (a tavalyi bronzérem után) másodízben képviselték a Barcza Gedeon SC fiataljai. Ezúttal végső győzelemre is esélyes csapattal (FM Bagi Máté, Grimm Dániel, Grimm György, WFM Kabai Zsuzsanna) utaztunk a hazánktól közel 1500 km-re, a Daugava folyó partján fekvő nagyon hangulatos fővárosba.

A 7 fordulós, svájci rendszerben lebonyolított 4 fős csapatversenyen sikerült rajt-cél győzelmet aratnunk. A végeredmény nem is lehetett kérdéses, hiszen a 28 játszmából mindössze egyetlenegyet veszítettünk el. Mind a hét mérkőzést megnyerve, 22,5 pontot gyűjtve, 4 egységgel előztük meg a második helyezett hazai csapatot. Tábladíjas lett Bagi Máté, Kabai Zsuzsanna (mindketten hibátlan, 100 %-os teljesítménnyel) és Grimm Dániel is. A győztes nemzetek (lett, orosz és lengyel) sorát tehát az idei évtől már hazánk is gyarapítja.

Külön említést érdemel a verseny szervezése, körítése. A verseny és a szállás egy helyen, a nívós, ötcsillagos Radisson Blu Daugava Hotelben volt. A díjazottak nemcsak esztétikus üvegplakettekkel és kupákkal, hanem a Mihail Tal Alapítvány által felajánlott pénzdíjakkal lettek gazdagabbak.

A betétprogramok közül pedig kiemelkedett a FIDE értékszámszerző schnell Open verseny (Bagi Máté 5. lett) és a szimultán Evgeny Sveshnikov nagymesterrel (Bagi Máté és Grimm Dániel döntetlent ért el).

Összességében nem csak számos élménnyel gazdagodva, hanem mind a Barcza Gedeon SC, mind a magyar ifi sakkozás jóhírét öregbítve térhettünk haza.

id. Grimm György


Rigában is jól sakkoztak a kispestiek

2011.09.02.

Csapatunk
Csapatunk

Hetedik alkalommal rendezték meg a Balti országok iskolai sakkfesztiválját augusztus 24. és 28. között Rigában. A Kispesti Sakkszövetség támogatásával a Barcza Gedeon SC megerősített csapata képviselte Magyarországot a versenyen. Nem véletlenül, hiszen az egyesület gó szakosztálya a Kispesti Kaszinóban, a sakkszövetséggel együtt tartja edzéseit szerdánként.

2011-ben Riga egyik legpatinásabb szállodájában, a hotel Radisonban, közvetlenül az óváros mellett a Daugava partján rendezték a versenyt. A rendezők igyekezetének köszönhetően minden eddiginél erősebb mezőnyt, 5 országból mindösszesen 28, köztük 14 külföldi csapatot sikerült toborozniuk. A résztvevő gyerekek között öten már felnőtt nemzetközi címviselők, köztük Fedoseev Vladimir már nemzetközi nagymesteri címmel is rendelkezik. A mi csapatunkból (Barcza Gedeon SC) Kabai Zsuzsi már női FIDE mester.

Reméljük, hogy ez a verseny hosszú távú magyar-lett kapcsolatok kezdete lesz. Már meg is hívtuk Riga csapatát Magyarországra, októberben ugyanis Berekfürdőn nagy nemzetközi versenyt szervezünk. Vendégeinket természetesen Kispestre is meghívjuk.

A versenyen harmadik helyezésünkkel sikerült felülmúlni az elvárásokat. Egyetlen vereségünket a házigazda, első kiemelt Riga csapatától szenvedtük el, akik végül a második helyezést szerezték meg. Döntetlenül játszottunk a két nemzetközi címviselővel felálló Szentpétervári Bástya csapatával, a későbbi győztessel. Örökös riválisunkat, a másik szentpétervári csapatot, akik az ex világbajnok Borisz Szpasszkij nevét viselik, ezúttal sikerült megelőznünk. Két éve ők voltak itt a bajnokok, de most mi állhattunk fel a dobogóra. Októberben újra találkozunk velük, ők is elfogadták meghívásunkat versenyünkre.

Kabai Zsuzsi tábláján első díjat nyert, így ő lett a csapatunk legeredményesebb versenyzője. Kiemelendő, hogy Juhász Ármin harmadik lett a fiúk között az első táblán. Csapatunkban Grimm Dániel és Grimm György szerepeltek még. Érdekes esemény volt, hogy Oaza nagymesternő - aki mellesleg parlamenti képviselő is - csak a mi 4 játékosunknak adott szimultánt egy TV-felvétel kapcsán, és sikerült győznünk ellene 2,5-1,5 arányban. Jozef Petkevics nagymester 25 ellenfélnek adott szimultánt, köztük a mieink 3-1 arányban győztek ellene - összesítésben azért a nagymester 19-6-ra verte a gyerekeket. A díjkiosztón minden játékosunk ajándékot kapott a szimultánon elért eredményeiért.

A fesztivált rapid és villámverseny is színesítette, itt sem maradtunk díj nélkül: a villámversenyen Grimm Gyuri lett csoportjában a legjobb, a rapid versenyen a leányok között Kabai Zsuzsa lett az első. A szervezők kirándulással is színesítették a programot, Jürmalába, a baltikumi Aranypartra vittek minket autóbusszal.

Oda- és visszafelé is két napig tartott az út, az éjszakát lengyel barátainknál töltöttük Sarnaki városában. Reméljük, hogy lengyel barátaink is el tudják hozni sakkozó gyerekeiket Magyarországra. "Gens una sumus" azaz "Egy család vagyunk" - ez a sakkozók jelszava. Örülünk és büszkék vagyunk, hogy a sakkozás országokon átívelő barátságokat épít.

Ádám György csapatvezető


Besztercebánya - Aranybánya!

2009.11.22.

Kedves szurkolóink,
nagyon bíztam benne, hogy 2009 november 21.-én a Barcza csapata megszerzi jubileumi tizedik érmét a hagyományos 14 éven alulaik számára kiírt gyermek csapatversenyen. Azonban csak titkon bizakodtam benne, hogy ez az érem a legnemesebb fajtából fog megszületni, pedig ez most így történt.

Harmadik csapatgyőzelmünket, amelyre 8 évet vártunk, Zsipi Márk - Grimm Dániel - Grimm György - Mályusz Dominika összeállításban értük el, előtte 1998-ban és 2001-ben sikerült diadalmaskodni (Balogh Csaba, Schneider Veronika, Torma Róbert, Ádám György, Balogh Viktor, Paál Gergely és Tardos Zsófia a korábbi győzteseink). A hét ezüstéremből Zsipi Márknak és Simon Zsófiának 4-4 db. van már a vitrinjében, Bednay Bence, Martin Béla, Keresztes Balázs és Kalmár Miksa kettővel rendelkezik, egy-egy ezüstérme van Dvornitzky Beának, Farkas Szabolcsnak, Földes Ádámnak, Kiss Ákosnak, Kiss Emesének, Kormos Ádámnak, László Laurának, Mikulás Ádámnak, Nádasdi Bélának, Péli Noéminek, Szamosközi Gábornak és Vit Dánielnek. Méltó elődökhöz csatlakoztak tehát győzteseink, hurrá!

Csapatunk
Győztes csapatunk

Ezúttal 2-3 csapattal terveztünk elindulni, a nagy lelkesedés végül 4 csapatot eredményezett - és mindenki sok-sok szép győzelmet szerzett. Pedig egy váratlan betegség miatt egyik csapatunkból 3 fiú majdnem hoppon maradt, de szerencsére végül engedték indulni a csapatot - mégha a fiúsított negyedik tábla eredményét a végén törölték is. A második csapatunk Bense Dávid - László Debóra - Merk András - Mályusz Attila összeállításban dicsőséges ötödik helyen végzett, és csak az utolsó forduló peches párosítása - a bajnokcsapatunkat fogták ki végén - akadályozta meg a harmadik csaptunkat, hogy ők is az élmezőny közelében végezzenek.

 • 1. Barcza-BEAC A 23,5
 • 2. SK Garde 21,5
 • 3. Turcianske 18...
 • 5. Barcza-BEAC B 15,5...
 • 13. Barcza-BEAC C 14 (csak azért, mert az utolsóban az első csapatunktól 4:0-ra vesztettek)
 • 14. Barcza-BEAC D 13,5 pont (a csapatot 19.-nek hozták ki, mert Mályusz Etre pontjait levonták a végén...)

A tábladíjak közül is sok hozzánk került, a tapsot érdemlő névsor:

 • 1. táblán 2. legjobb: Zsipi Márk 5,5;
 • 2. táblán legjobb Grimm Dániel 6,5; 2. legjobb Dévald Péter 6; 4. legjobb László Debóra 5; 7. legjobb Boros Patrik 4,5;
 • 3. táblán 3. legjobb Grimm György 5,5; 5. legjobb Korondi Márton 4,5
 • 4. táblán legjobb Mályusz Dominika 6; 3. legjobb Mályusz Attila 5,5 pont.

Ádám György


Miniállam sakkjubileuma

2009.09.21.

Bizonyára kevesen tudnának válaszolni arra a kvízkérdésre, hogy ki az a magyar mesterjelölt, aki ugyanannyi (öt) sakkolimpián vett részt, mint Lékó Péter és Polgár Judit? Nos, ő nem más, mint Guller András, Európa negyedik legkisebb államának, Liechtensteinnek a versenyzője, ahol évtizedekkel ezelőtt telepedett le.
Az eddig is közismert volt, hogy a Svájccal gazdasági unióban álló, több mint 500 éves hercegség a világ egyik leggazdagabb országa, de azt kevesen tapasztalhatták a magyar sakkozók közül, hogy milyen versenyeket képes rendezni ez a kis alpesi település. Budapesttől csak 900 kilométerre fekszik, mégis viszonylag ritkán szerepelnek ott versenyzőink. Kivételt az alól a volt Statisztika játékosai képeznek, akik Domokos Ferenc vezetésével visszatérő vendégei a gyerektornáknak, amit idén 25. alkalommal rendeztek meg! (Nálunk ilyen hagyományokat egyetlen nevelőklub sem tud felmutatni.) A jubileumi versenyre 2009. szeptember 19-20. között került sor Liechtenstein legnépesebb városában, az ötezer lakosú Schaanban, amire ezúttal a Barcza Gedeon SC versenyzői is meghívást kaptak. A kétnapos, 7 fordulós főversenyt 30-30 perces partikkal bonyolítottak le négy csoportban, 6 ország 130 versenyzőjének részvételével. Ezen a magyar fiatalok (néhányan Szlovákiából) kitettek magukért, s minden kategóriában az érmesek között végeztek! (Lehet, hogy most többen legyintenek - a német ajkú ifjúsági sakknevelés ismeretében - az eredmények láttán, ám jó lesz vigyázni, nehogy néhány év múlva úgy járjunk, mint az újpesti focisták 2006-ban...)
Az osztrák Albert Baumberger és a helyi sakkszövetség elnöke, Kurt Studer által szervezett esemény záróünnepélyén pazar ajándékokat kaptak a gyerekek, ami biztosította, hogy mindenki boldogan (és sok csokoládéval) tért haza ebből a csodálatos természeti adottságokkal rendelkező miniállamból.

Liechtenstein"

A végeredmények:
10 évesek: 1. Szücs Mátyás (cseh) 6 2. Patrick Nussbaumer (osztrák) 5,5 3. Prince Alexander 5 pont (40 résztvevő). Csapatban: 1. Hohenems (osztrák) 13,5 2. Barcza Gedeon SC (Dévald P., Korondi, Dévald T.) 13 3. Budapest válogatott (Kovács D., Mikulás V., Sviridora) 12,5 pont (9 csapat).
14 évesek: 1. Christian Schnurr (német) 6,5 2. Peter Glenn (svájci) 5,5 3. Grimm Dániel (Barcza) 5,5 pont (42 résztvevő).
Csapatban: 1. Barcza Gedeon SC (Grimm D., Grimm Gy., Merk) 13,5 2. Hohenems (osztrák) 13,5 3. Post Memmingen (német) 10 pont (8 csapat).
18 évesek: 1. Kai Behrens (német) 6 2. Szepes Tamás (Budapest) 5,5 3. Martin Götz (német) 5,5 pont (34 résztvevő). Csapatban: 1. Kareth-Lappersdorf (német) 14 2. Bayern München (német) 14 3. Budapest válogatott (Szepes, Deák B., Szabó G.) 13,5 pont (8 csapat).
Lányok: 1. Édes Zsófia (szlovákiai) 7 2. Klaudia Kralova (szlovák) 5,5 3. Simone Dinkel (svájci) 5 pont (14 résztvevő).
Csapatban: 1. Szlovákia 16,5 2. Wil Sprengschach (svájci) 13,5 3. Wolfurt (osztrák) 5,5 pont (3 csapat). Kétkörös bemutató villámverseny: 1. Yannick Pelletier (svájci) 5 2. Roger Moor (svájci) 4 3. Mario Kobler (liechtensteini) 2 4. Monika Seps (svájci) 1 pont.

Jakobetz László


A Barcza-BEAC Bagneuxban

2004.09.22.

"Párizsnak rég rég vége..." - énekelte egykor a Balaton együttes, de ezt bízvást cáfolhatjuk, hiszen a francia főváros semmit sem vesztett szépségéből az évszázadok alatt. Persze a Barcza-BEAC játékosai és a Lauder Javne iskola sakkszakkörösei elsősorban versenyezni mentek Bagneuxba, Párizs déli elővárosába július első felében, ám természetesen a látványosságok megtekintésére is szakítottak időt. A magyar küldöttségek szervezését Szabolcsi János nemzetközi mester végzi évtizedek óta fáradhatatlanul - talán ezért nem sikerült most győznie az openen -, aki 1973-tól jár Bagneuxba, igaz az első sakkfesztiválon ő sem volt ott, mert azt 1967-ben rendezték! Népes delegációnknak a franciaországi tartózkodás két hét megszakítás nélküli versenyzést jelentett a különböző szintű és időbeosztású nemzetközi tornákon. Mindenki alaposan elfáradt a végére, ám a rengeteg szép siker kárpótlást nyújtott mindezért. Idén abszolút mércével mérve a 13 éves To Nhat Minh szerepelt a legjobban, aki az első rapidversenyen a figyelemre méltó 4. helyezését érte el a nagymesterekkel megtűzdelt mezőnyben! Szinte minden magyar gyerek nyert díjat, kupa-érem-pénz formájában, és ez utóbbi esetében megrohamozták Párizs valamelyik sakkboltjának egyikét. Ezekben a hazai viszonyokhoz szokott sakkozó csodát láthat: több ezer különböző nyelvű sakk-könyvet, rengeteg logikai játékot, és számos gyönyörűen kidolgozott illetve furcsa sakk-készletet, ahol a Simpson-család vagy éppen a zombik is táblára kerülhetnek... (Mi a Saint-Michel közelében található Variantes nevű boltot ajánlhatjuk, ellentétben az Opera melletti üzlettel, ahol nemigen szeretik a kíváncsi magyar sakkturistákat...) Az eredmények és a játszmák előtt itt szeretném megköszönni Monsieur Gonneaunak, a verseny egyszemélyes motorjának a vendéglátást, és bátran ajánlom másoknak is a Bagneux-i sakknapokat a jövőben!

Csapatkép
A csapat

Felnőtt open: 1. Dussart F. (francia) 6; 2. Szabolcsi János 5,5; 3. Steinhagen (német) 5,5; 4. Örtel Endre 5,5; 5. Faure (francia) 5,5; 6. Becuwe (francia) 5 pont...(75 résztvevő, 7 forduló).
16 év alatti open: 1. Kleijn (holland) 6; 2. To Nhat Minh 5; 3. Keresztes Balázs 5; 4. Spurgeon (francia) 5; 5. Martin Béla 4,5; 6. Jakobetz Zoltán 4,5 pont... Kategóriadíjas: Martin Dóra 3,5 és Jakobetz András 3 pont (73 résztvevő, 6 forduló).
1. felnőtt rapid: 1. Velikov (bolgár) 6; 2. Szpiridonov (bolgár) 6; 3. Jakobetz László 5,5; 4. To Nhat Minh 5,5; 5. Gladyszev (orosz) 5; 6. Bangnoi (francia) 5 pont...(45 résztvevő, 7 forduló).
2. felnőtt rapid: 1. Chandran (indiai) 7,5; 2. Todorov T. (bolgár) 7; 3. Gladyszev (orosz) 7; 4. Jakobetz László 7; 5. Draoui (marokkói) 7; 6. Sanchez J. (Fülöp-szigeteki) 6,5 pont...(62 résztvevő, 9 forduló).
3. felnőtt rapid: 1. Rainfray (francia) 6; 2. Piankov (ukrán) 5,5; 3. Doncea (román) 5,5; 4. Jakobetz László 4,5; 5. Debeaune (francia) 4,5; 6. Lebrun (francia) 4,5 pont...(26 résztvevő, 7 forduló).
16 év alatti rapid: 1. Diedler (francia) 7; 2. Keresztes Balázs 7; 3. To Nhat Minh 6,5; 4. Daniel (francia) 6; 5. Martin Béla 6; 6. Trousseau (francia) 5,5 pont...(29 résztvevő, 9 forduló).
10 év alatti rapid: 1. Sochacki (francia) 8; 2. Flotte (francia) 7; 3. Brunier (francia) 6; 4. Martin Dóra 6; 5. Pasquier (francia) 5,5; 6. Tardos Jakab 5 pont...(17 résztvevő, 9 forduló).
16 év alatti villámverseny: 1. Martin Béla 6; 2. Keresztes Balázs 5,5; 3. Divine (francia) 5,5; 4. To Nhat Minh 5,5; 5. Arduin (francia) 5; 6. Yu William (francia) 4,5 pont...(33 résztvevő, 7 forduló).

Jakobetz László

-